Onderzoeksgroep Forensische GGz
Hoe kunnen we kinderen en jongeren met complexe problemen het beste helpen om te voorkomen dat ze (opnieuw) in contact komen met politie en justitie? De onderzoeksgroep Forensische Geestelijke gezondheidszorg doet er onderzoek naar. Dit onderzoek is belangrijk want op dit moment heeft slechts ongeveer de helft profijt van behandeling.
Doel van het onderzoek
De onderzoeksgroep Forensische Geestelijke Gezondheidszorg richt zich op het verbeteren van de zorg en behandeling van kinderen en jongeren met ernstige gedrags- en emotionele problemen. Doel is deze kinderen en jongeren beter in staat te stellen hun vaardigheden en kwaliteiten te benutten in de maatschappij en te voorkomen dat zij (opnieuw) in contact komen met politie en justitie.
Door middel van innovatief klinisch onderzoek werken we eraan meer zicht te krijgen op beschermende en risicofactoren, neuropsychologische en cognitieve beperkingen en de behandelvoortgang. De onderzoeksbevindingen helpen behandelaren om beter in te spelen op de wensen en behoeften van deze kinderen en jongeren.
Onderzoeksthema's
De onderzoeksgroep Forensische Geestelijke Gezondheidszorg concentreert zich op 3 wetenschappelijke onderzoeksthema's. Binnen elk thema vinden meerdere onderzoeksprojecten plaats, vaak in samenwerking met externe partners.
- Beschermende en risicofactoren van problematisch gedrag
Doel is te achterhalen op welke wijze kinderen en jongeren het beste geholpen kunnen worden zodat ze in de toekomst niet (weer) in aanraking komen met politie of justitie. - Neuropsychologische en cognitieve aspecten van gedrag
Binnen dit onderzoeksthema onderzoeken we hoe de informatieverwerking van kinderen en jongeren verloopt. - Feedback en behandelsucces
Doel is te onderzoeken op welke wijze het beste feedback gegeven kan worden om het behandelsucces te vergroten. Door de ontwikkeling van het gedrag van de jongeren vast te leggen, onderzoeken we wat de aangeboden zorg oplevert en kunnen we waar nodig de zorg bijsturen.
Naast onderzoek binnen bovengenoemde thema's doen we onderzoek in opdracht van andere organisaties.
Onderzoeksleider
Prof. dr. Chijs van Nieuwenhuizen is programmaleider van de onderzoeksgroep Forensische Geestelijke Gezondheidszorg. Zij is behandelaar bij De Catamaran, kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie en orthopsychiatrie. Chijs van Nieuwenhuizen bekleedt ook de leerstoel Forensische Geestelijke Gezondheidszorg bij Tranzo (Universiteit van Tilburg). Deze leerstoel wordt gefinancierd door GGzE.
Teamleden Forensische GGz
dec 2021 | in Forensische GGz
Chijs van NieuwenhuizenProgrammaleider | |
Ilja BongersSenior onderzoeker
| |
David BuitenwegOnderzoeker | |
Alexa RuttenPsychiater- promovendus
|