Be a Barista

  • nov 2021
  • 831
Forensische GGz

Wat is de meerwaarde van eigentijdse leer-werkprojecten zoals Caffeine Dealers voor het herstel van mensen met complexe problematiek? GGzE, Onderzoeksgroep Forensische GGz heeft van ZonMw subsidie gekregen om hier praktijkonderzoek naar te doen.

Misdrijven en persoonlijke problemen

Er zijn mensen die steeds weer misdrijven plegen en veel persoonlijke problemen hebben. Dit is lastig, voor hen en voor hun omgeving. Er is te weinig bekend over hoe deze mensen het best geholpen kunnen worden. We weten dat het hebben van een baan enorm kan helpen om je weer nuttig te voelen, minder eenzaam, serieus genomen te worden en uiteindelijk minder misdrijven te plegen. Maar met een strafblad en alle problematiek valt het niet mee om dit voor elkaar te krijgen.

Hippe leer-werkprojecten

Momenteel zien we in verschillende steden een opkomst in hippe leer-werkprojecten zoals Barista trainingen in populaire koffiehuizen, en serieuze meubelmakersopleidingen. Deze projecten worden bovendien getrokken door sterke mensen: ervaringsdeskundigen en ondernemers. We verwachten dat dit soort werkprojecten helpen. We kijken in dit onderzoek met een groep deelnemers van deze leer-werkprojecten naar hun ervaringen en willen weten of het ze helpt om zich beter te voelen en de criminaliteit de rug toe te keren.

20 deelnemers

In vijf bestaande eigentijdse leer-werkprojecten: Heilige Boontjes, Caffeine Dealers van GGzE, en de 50|50 labels ‘Bike’, ‘Food’ en ‘Wood’ van het Leger des Heils worden twintig deelnemers met complexe problematiek vanaf instroom in het leer-werkproject ieder een jaar gevolgd.

De onderzochte leer-werkprojecten zijn van groot belang voor de integratie van mensen die veelvuldig in aanraking komen met justitie en veel persoonlijke problemen kennen. De leer-werkprojecten zijn van de grond gekomen door ervaringsdeskundigen en ondernemers en sluiten daardoor beter aan dan andere dagbestedingsprojecten bij de behoeften van de deelnemers.

Samenwerking

In het onderzoek wordt samengewerkt met deze ervaringsdeskundigen als ook met de cliëntenorganisatie voor gedetineerden, ex-gedetineerden en familie (Exodus), landelijk cliëntenplatform psychische gezondheid (MIND), en een medewerker van Groeirijk van GGzE.

"Vroeger zat je er vast tussen vier muren en had je er niks te vertellen. Nu ben je er barista en meesterbrander" (voormalig deelnemer hedendaags leer-werkproject Heilige Boontjes, Rotterdam).

Praktijkonderzoek ‘Be a barista’ start in december 2017 en duurt in totaal 30 maanden. Betrokken onderzoekers: Diana Roeg en Chijs van Nieuwenhuizen.