Onderzoeksgroep Evidence Based Management
Hoe kunnen we de GGZ toekomstbestendig maken en hoe kan technologie ons hierbij helpen? Hoe kunnen we zorginnovaties benutten om de zorg en behandeling nog beter af te stemmen op de behoeften van cliënten? En, hoe kunnen we ons werk effectiever inrichten met behoud van het werkplezier van onze medewerkers? Dit zijn vragen waarmee de onderzoeksgroep Evidence Based Management van Innovatie zich bezighoudt. We werken daarin nauw samen met universiteiten en kennisinstituten voor sociaal-psychiatrisch en medisch onderzoek.
Doel van de onderzoeksgroep
Door innovatieprojecten consequent te monitoren, benutten we de opgedane kennis en ervaringen bij het aanjagen en onderbouwen van duurzame innovatieprocessen.
De onderzoeksgroep begeleidt tevens medewerkers in opleiding zoals: GGZ Verpleegkundig Specialisten i.o., GZ-psychologen i.o. tot specialist en artsen i.o. tot psychiater binnen GGzE bij onderzoeks- en/of managementopdrachten. Daarnaast wordt begeleiding geboden aan promotietrajecten, topklastrajecten en verschillende typen studenten (WO/HBO).
Academische Werkplaats ‘Technologisch en Sociale Innovatie voor mentale gezondheid’ (AW IMH).
EBMI trekt namens GGzE de Academische Werkplaats ‘Technologisch en Sociale Innovatie voor mentale gezondheid’ (AW IMH). AW IMH is een structurele samenwerking tussen GGzE, Tranzo, TiU en Center for Humans &Technology, TU/e. De AW IMH is gestart in april 2018 en het doel is elkaar te versterken door onderzoek en innovatie structureel met elkaar te verbinden in de partnerorganisaties.
Onze samenwerkingspartners zijn in wisselende samenstellingen:
- Universiteit van Tilburg
- GGZ Breburg
- Universiteit Maastricht
- Technische Universiteit Eindhoven
- Fontys Hogeschool Eindhoven
- Academy Het Dorp
- Academische Werkplaats Digital Health and Mental Wellbeing
Onderzoeksthema's
De onderzoeksgroep Evidence Based Management van Innovatie richt zich op 3 thema's.
- Transitie in de mentale gezondheidszorg
De ggz staat al langere tijd onder druk en willen we mensen de zorg blijven bieden die zij nodig hebben, dan vraagt het om een fundamentele verandering van de ggz op allerlei niveaus. Niet alleen de ggz als systeem moet veranderen, maar ook de samenwerking met diens ketenpartners. Het vraagt om een andere kijk op zorg, andere manier van werken als professional en andere manier van organiseren als zorginstelling.Daarnaast vraagt het ook om verandering vanuit cliënten en diens netwerk. Alleen vanuit een gezamenlijke beweging kan de benodigde verandering bewerkstelligd worden. In deze transformatie kijken we zowel naar de leefwereld als de digitale wereld.
- Gezonde omgeving
Met gezonde omgeving wordt vooral de fysieke omgeving van een cliënt/ medewerker bedoeld. Dit kan een klinische omgeving zijn, een thuisomgeving, een werkomgeving , behandelomgeving, etc. We weten dat de natuur (of aspecten van de natuur) een positief effect heeft op ons fysieke herstel, maar we zetten het nog te weinig in voor ons geestelijk herstel. Daarom is het diagnose overstijgend onderzoeksthema Licht, Leefstijl en Groene GGz opgestart. Met als vraag: Hoe kan licht, leefstijl, groene GGz bijdrage aan de mentale gezondheid voor cliënten en medewerkers?
- Gepersonaliseerde mentale gezondheid
Mentale achteruitgang kan voor iedereen anders zijn en een andere betekenis hebben. Niet iedereen ervaart dezelfde obstakels of geluksmomenten. Ook behandelingen zijn niet uniform. Persoonsgerichte zorg houdt rekening met de volgende 4 factoren:
1. Begrip, client/mantelzorger ervaart vertrouwen, aandacht en begrip.
2. Identiteit: de cliënt/mantelzorger is een individu, wordt gezien als mens met een persoonlijke context.
3. Eigen regie/Zelfredzaamheid: een belangrijke voorwaarde voor een goede mentale gezondheid is het gevoel van eigen regie en zelfredzaamheid.
4. Samen beslissen: iedere cliënt/mantelzorger heeft inspraak bij de doelen ten aanzien van zorg, behandeling en ondersteuning.
Middels dit thema willen we onderzoeken hoe we kunnen bijdragen aan meer gepersonaliseerde mentale gezondheidszorg.
Het volledige overzicht van al het onderzoek vanuit EBMI vindt u gebundeld in onderstaande pdf's
Overzicht onderzoeksprojecten EBMI naar innovatie van, voor en door GGzE
Onderzoeksleider
Dr. ing. Liselore Snaphaan is sinds 2012 senior onderzoek bij GGzE en sinds januari 2024 programmaleider van de onderzoeksgroep Evidence Based Management van Innovatie. De onderzoeksgroep is verbonden aan zowel Tilburg Universiteit (Tranzo) Tranzo als Technische Universiteit Eindhoven (Human Design Interaction) in de gezamenlijke Academische Werkplaats social and technological Innovation at Mental Health (IMH).
Onderzoeksgroep Evidence Based Management
21 aug | in Evidence Based Management