Dynamic Light and Dementia

  • nov 2021
  • 780
Evidence Based Management

The impact of biodynamic lighting on sleep quality, depression, emotional distress and agitation in people with dementia and their caregivers.

Onderzoekers: drs. Ellen van Lieshout (science practitioner, promovenda), prof. dr. Inge Bongers (eerste promotor), dr. ing. Liselore Snaphaan (co-promotor), prof. dr. Yvonne de Kort (tweede promotor)

Looptijd: 2018-2022

Het onderzoek vindt plaats in het kader van een promotietraject samen met Tranzo, Universiteit Tilburg en bouwt voort op de studie ‘Kan dynamisch licht de nachtrust en het algemeen functioneren verbeteren van mensen met dementie in een klinische setting?’ Biodynamisch licht is licht dat de normale dagcurve volgt in intensiteit, kleur en spectrum. Hiermee kan het circadiane ritme beïnvloedt worden.

Dit ritme is vaak verstoord bij mensen met dementie, met nachtelijke onrust en dwalen tot gevolg. Tevens intensiveren neuro-psychiatrische symptomen in de nacht. Dit is zeer belastend voor de mantelzorgers en kan leiden tot versnelde uithuisplaatsing. In deze vervolgstudie willen we 40 mensen met dementie betrekken die thuis wonen samen met hun partner of mantelzorger. We willen onderzoeken of biodynamisch licht in de thuissituatie effect heeft op het slaappatroon, de angst, stemming en emotionele onrust van de mensen met dementie. Daarnaast willen we graag weten of de mantelzorger minder spanning ervaart.

Tijdens het promotietraject zullen de volgende onderzoeksvragen worden behandeld:

  • Verbetert de blootstelling aan biodynamisch licht de slaapkwaliteit van mensen met dementie in de thuissituatie?
  • Verbetert de blootstelling aan biodynamisch licht de symptomen van depressie, emotionele onrust en agitatie bij mensen met dementia in de thuissituatie?
  • Verbetert de blootstelling aan biodynamisch licht de ervaren emotionele druk door mantelzorgers?

Gekoppelde onderzoeken

  • De invloed van dynamisch licht op de dagelijkse activiteiten motorische onrust bij mensen met dementie in een thuissituatie?

Onderzoekers: Noortje van Aarden (GZ psycholoog i.o. klinisch neuropsycholoog), dr. ing. Liselore Snaphaan (supervisor)

Looptijd: januari 2017-januari 2021

  • Verlichting van motorische agitatie

Onderzoekers: Maurice Martens (verpleegkundig specialist i.o), Esther Hoogenhout (Manager Nestor), dr. ing. Liselore Snaphaan (supervisor)

Looptijd: januari 2020-december 2021