Voor jongeren

  • jan 2022
  • 865
Orthopsychiatrie

De Catamaran, kliniek voor orthopsychiatrie

Als je bij ons behandeld wordt, ontvang je ondersteuning vanuit begeleiding die dag en nacht aanwezig is, die er voor je zijn om aan jouw problemen te werken en ervoor te zorgen dat je weer op een goede manier kunt deelnemen aan de maatschappij. Dat je weer lekker in je vel zit en je goed om kunt gaan met je problemen, dat het goed gaat tussen jou en je ouders/anderen, dat je de juiste keuzes leert maken, dat je een fijne daginvulling hebt (school/werk) en weet hoe je vrije tijd goed kunt invullen. Door behandeling op de groep, therapie, gesprekken en ondersteuning leer je nieuwe vaardigheden aan, zodat jouw psychische/psychiatrische problemen verminderen. We werken met jou aan het versterken van je kwaliteiten en talenten. We vinden het belangrijk om bij de behandeling jouw familie en goede bekenden te betrekken.

Je wordt geholpen om persoonlijke risicofactoren te leren (her)kennen en er beter mee om te gaan. Zo voorkomen we samen dat je (opnieuw) in de problemen komt of te maken krijgt met politie of justitie. Bij De Catamaran werken we aan een stevige basis om weer mee te doen aan het dagelijks leven. De duur van de behandeling hangt samen met de aard van de problemen. De bedoeling is echter dat een opname niet langer dan 9-12 maanden duurt. Hoe actiever de inzet van jou, hoe sneller je resultaten zult boeken.

Hoe ziet mijn dag eruit
Wanneer je bent opgenomen binnen de kliniek is er een dagprogramma. Deze volg je wanneer je zelf (nog) geen school, dagbesteding of werk hebt. Het dagprogramma is van maandag t/m vrijdag van 8.45 t/m 15.00u. Binnen dit dagprogramma is er genoeg ruimte voor jouw eigen ontwikkeling.

Maar hoe ziet dat er dan precies uit? Klik hier om verder te lezen.

Groepssamenstelling
De groep bestaat uit maximaal 8 jongeren in de leeftijd tussen de 14 en 20 jaar. Jongens en meisjes kunnen opgenomen worden bij De Catamaran.

Regels & Afspraken
Binnen de kliniek wordt je niet alleen behandeld voor je psychiatrische problemen (of het gevaar dat daaruit voort komt), maar ook ben je opgenomen binnen een afdeling en gaat jouw ontwikkeling richting zelfstandigheid door. Dit houdt in dat wij als begeleiding een grote rol vervullen in jouw traject. We coachen je in het leren van vaardigheden, in het nemen van verantwoordelijkheid, in zelfstandiger worden. Maar we begrenzen ook wanneer dat nodig is. Daarbij zullen we je altijd uitleggen waarom we dat doen, zodat je dat ook begrijpt en hierover in gesprek kunt gaan. Om jouw opname goed te laten verlopen zijn bepaalde afspraken, huisafspraken, nodig. De bedoeling hiervan is het verblijf op de afdeling voor iedereen prettig te laten zijn, zodat iedereen zich veilig voelt en zich goed kan ontwikkelen en kan werken aan zijn eigen behandeling. Het is belangrijk dat je de afspraken goed doorneemt zodra je opgenomen wordt. Er wordt verwacht dat ook jij je houdt aan deze afspraken.

Klik hier om de huisafspraken alvast te kunnen lezen.

De basisregel is dat van iedereen verlangd wordt op een respectvolle wijze met de ander om te gaan. Zo ook met de spullen van een ander en de afdeling. In je individuele afsprakenblad kan worden vastgelegd dat van deze huisafspraken wordt afgeweken. Daarnaast heeft iedere afdeling ook eigen groepsafspraken welke je als groep met elkaar maakt en die besproken worden in een groepsgesprek.

Werkwijze
De methodiek die centraal staat binnen het leefmilieu van De Catamaran, is het Willem Kleine Schaars-model (WKS). Wat het WKS-model precies is vind je hier.

Visie
De Catamaran is onderdeel van de organisatie GGzE. De visie van GGzE is om van de organisatie een gezond makende en gastvrije omgeving maken. Zij gebruikt de zogenaamde Planetree-visie om deze woorden om te zetten in daden. Planetree is gebaseerd op drie pijlers: (1) betere (mensgerichte) zorg, in een (2) helende omgeving, binnen een (3) gezonde organisatie.

Klik hier om te lezen hoe deze visie zich vertaalt naar dagelijks handelen van de medewerkers.

Aanmelden

  1. Je kunt worden aangemeld door je huisarts, gedragskundige/behandelaar, psychiater, (gezins)voogd of reclassering. Deze mensen heten ‘verwijzer’. Met andere woorden: de persoon die jou aanmeldt bij De Catamaran.
  2. De verwijzer meldt je eerst aan bij het entreeteam die een eerste screening doet en daarna aan ons vraagt om een intakegesprek te plannen.
  3. Wij gaan dan met jou en de verwijzer een intake plannen. Je mag je ouders meenemen of iemand anders die voor jou belangrijk is. De intake is met een (regie)behandelaar en een begeleider. Het gesprek is op de locatie waar de kliniek ook is. We maken in dit gesprek kennis met jou en jij met ons. Dit gesprek is bedoeld om informatie over elkaar te krijgen.
  4. Daarna overleggen we of een opname voor jou goed zou zijn en of wij jou de juiste hulp kunnen bieden. Dan plannen we een tweede afspraak waarin we afspraken maken over de opname en waar we nog allerlei vragen kunnen beantwoorden Ook kun je dan een kijkje nemen op de afdeling.
  5. Dan wordt er een datum afgesproken wanneer je kunt komen. Soms weten we dat al precies en soms weten we dat ongeveer, omdat het afhankelijk is van wanneer de andere jongeren bij ons weggaan. Samen maken we afspraken hoe de opname in zijn werk gaat en wat je allemaal mee mag en moet nemen.
  6. Op de dag van opname heb je een opnamegesprek met een behandelaar en begeleider. Daarin maken we afspraken over de eerste weken van opname. Deze weken staan vooral in het teken van elkaar leren kennen, observatie en diagnostiek.
  7. Na 6 weken is er een eerste zorgplanplanbespreking. Hierin bespreken we hoe het gegaan is en hoe jij het bij ons vindt en maken we afspraken hoe we je het beste kunnen helpen en welke behandelmodules belangrijk zijn.