Huisafspraken orthopsychiatrie

  • jul 2021
  • 603
De Catamaran

In de kinder- en jeugdpsychiatrie worden jongeren niet alleen behandeld voor psychiatrische ziekte (of het gevaar dat daaruit voort komt), maar ook verblijven zij in de instelling en gaat de opvoeding door. Dit houdt in dat wij als begeleiding een opvoedende rol vervullen op de afdeling. Om het verblijf, de opvoeding en de behandeling goed te laten verlopen zijn bepaalde afspraken, huisafspraken, nodig.

De bedoeling van de huisafspraken is om het verblijf op de afdeling voor iedereen zo goed mogelijk te laten verlopen. Daar waar verschillende mensen met elkaar om gaan, zorgen huisafspraken ervoor dat het samenleven zo plezierig mogelijk verloopt. De huisafspraken bieden een structuur en een houvast voor iedereen, daarom is het belangrijk dat je het onderstaande goed doorneemt. Er wordt verwacht dat ook jij je houdt aan deze afspraken.

De basisregel is dat van iedereen verlangd wordt op een respectvolle wijze met de ander om te gaan. Zo ook met de spullen van een ander en de afdeling.

In je individuele afsprakenblad kan worden vastgelegd dat van deze huisafspraken wordt afgeweken.

ALGEMENE HUISREGELS GGzE

Naast deze huisafspraken heeft de GGzE nog algemene huisregels. En, we hebben per afdeling nog eigen groepsafspraken. Deze krijg je ook overhandigd.

PROGRAMMA MAANDAG T/M VRIJDAG

Als je geen school of dagbesteding hebt volg je het activiteitenprogramma van de afdeling. Deze hangt op het whiteboard op de groep. Het dagprogramma is een onderdeel van jouw verblijf. Daarom wordt er verwacht dat je aanwezig bent. Voor sommige onderdelen heb je sportkleding nodig.

ONBEGELEID PROGRAMMA / ACTIVITEITEN / VERLOF:

Onder vrijheden wordt verstaan: het in overleg met je behandelaar, zaakwaarnemers en ouders, verlaten van de afdeling en/of het GGzE terrein.

De eerste twee weken na opname heb je geen onbegeleide vrijheden of verlofmogelijkheden.

Na twee weken worden de mogelijkheden m.b.t. onbegeleide vrijheden en verlof besproken met jou, jouw ouders, zaakwaarnemer en regiebehandelaar. Deze afspraken worden dan vastgelegd in je individuele afsprakenblad. Als je onbegeleid-/verlofmogelijkheden ingetrokken zijn spaar je die week ook geen verlofnachten.

BEZOEK

Jij mag tijdens bezoektijd bezoek ontvangen volgens je bel- en bezoekerslijst. De bezoektijden: 15.00 -17.00 & 19.00-21.00

WEGLOPEN

Wanneer je je onttrekt aan begeleiding (wegloopt) wordt er altijd contact opgenomen met ouders/verwijzer of een belangrijke ander.

SPULLEN OP KAMER

Je mag spullen op jouw kamer hebben in overleg met je aanspreekpunt/zaakwaarnemer (m.u.v. kleding en verzorgingsartikelen, deze mag je altijd meenemen). Spullen die gebruikt kunnen worden als wapens of wapens worden op voorhand niet toegestaan.

KAMER / KASTSLEUTEL

Tijdens je verblijf hier krijg je een sleutel van je kamer en de afsluitbare kast. Bij ontslag dien je deze weer in te leveren bij de begeleiding. Mocht je deze verliezen, worden er kosten in rekening gebracht.

TELEFOON, LAPTOP, TV, SPELCOMPUTER, AFDELINGSCOMPUTER

§ In je opnamegesprek is afgesproken of jij je telefoon wel of niet in eigen beheer hebt.

§ Je mag bellen op je kamer, de telefoonruimte of balkon/tuin en niet in de gemeenschappelijke ruimtes.

§ Tijdens maaltijden en groepsactiviteiten gebruik je geen telefoon.

§ Je mag onbegeleid gebruik maken van de afdelingscomputer, mits dit is goedgekeurd in je opnamegesprek/zorgplan.

SPELLEN / FILMS 16+ & 18+

Met je ouders/verzorgers wordt besproken of je 16+/18+ films en spellen mag kijken/spelen.

Als er cliënten op de afdeling zijn die geen toestemming hebben voor het spelen/kijken van 16+ en 18+-spellen/films dan worden deze niet gespeeld/gekeken in de gezamenlijke ruimtes op de afdeling.

ALCOHOL EN DRUGS / GEVAARLIJKE VOORWERPEN

Het is niet toegestaan om alcohol en/of drugs te gebruiken en/of in je bezit te hebben op de afdeling of op het terrein. Dit geldt eveneens voor wapens en/of voorwerpen die een gevaar voor jezelf of voor anderen kunnen betekenen. Er kan op steekproefsgewijze en/of op indicatie overgegaan worden tot controle van kleding, tassen en onderzoek aan het lichaam. Tevens kan overgaan worden tot controle van de kamer. Mocht er geconstateerd worden dat een van de bovengenoemde zaken in je bezit zijn, dan worden deze in bewaring genomen. Zoveel mogelijk in overleg wordt er bekeken wat er met de in bewaring genomen spullen wordt gedaan.

Gebruik van alcohol en/of drugs kan intrekking van vrijheden betekenen, wat zal worden vastgelegd in het individuele zorgplan. Urinecontroles moeten voor 08.30 uur ingeleverd worden.

Bij herhaaldelijk voorkomen wordt mogelijk het verblijf afgebroken.

AGRESSIE

Boos zijn mag, echter daadwerkelijke agressie of hiermee dreigen wordt niet getolereerd. Er volgen in ieder geval gepaste maatregelen. De kosten van eventuele vernielingen worden op jou verhaald. Hiervoor hebben wij een schadebeleid opgesteld, deze krijg je overhandigd.

SEKSUALITEIT

Tijdens je verblijf op de afdeling is het niet toegestaan om intiem contact te hebben of een relatie aan te gaan met een andere opgenomen cliënt. Een relatie aangaan met een medecliënt kan consequenties hebben voor de opname op de Catamaran.

GEZONDHEID

Wij stimuleren een gezond levenspatroon. Wij stimuleren een afwisselend dieet, houden hierbij rekening met allergieën. Mocht je allergieën hebben of zijn er anderen zaken belangrijk omtrent voeding, geef dit bij je zaakwaarnemer aan. Daarnaast vinden in de eerste week van opname somatische controles plaats. Dit betekent o.a. dat jouw hartslag, bloeddruk, lengte en gewicht worden gemeten, je urine inlevert en bloed laat prikken.

Wij vinden een goed dag-nacht ritme ook belangrijk. Bedtijd is voor iedereen 21.30 uur.

Je levert dan je mobiele telefoon en evt. andere multimedia in bij begeleiding.