INKT: Afscheid en terugblikken

  • nov 2021
  • Pricilla Molle
  • 137
Forensische GGz
19 mei 2020 | Romy van Kuijk

Dat was het dan. Na drie jaar zit mijn rol als onderzoeksmedewerker en implementatiecoördinator op het INKT-project erop. INKT: de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van een digitale tool waarmee jongeren meer zicht krijgen op behandelresultaat. Een project voor en door jongeren.

Veel bereikt

Ik kijk terug met heel veel plezier. Want wat hebben we met elkaar ontzettend veel bereikt. Het was een project met heel veel anticipatie en bijdrages.

De jongeren die hun ideeën, ongezouten mening en enthousiasme wilden delen en waardoor INKT écht een tool voor, door en met jongeren is geworden. De digitale ontwerpers en ontwikkelaars die de originele ideeën van jongeren wisten te vertalen in de INKT-tool.

De IT-collega's die zorgden voor de inbedding van de tool binnen bestaande informatiesystemen en in actie kwamen wanneer er technische problemen waren. De zorgprofessionals die de nieuwe tool verwelkomden en omarmden.

De communicatie-collega’s, grafisch vormgevers en de drukkerij die mooie posters, folders en ander PR-materiaal maakten. De ervaringsdeskundigen die hun steentje hebben bijgedragen vanuit hun ervaringskennis.

De medewerkers van de cliëntenraad en de cliëntenorganisatie die jongeren enthousiasmeerden en ondersteunden.

De collega's van het eLab die o.a. inspirerende klantreisbijeenkomsten organiseerden met zorgprofessionals en jongeren. De stagiaires die hebben geholpen bij het uitvoeren van onderzoeks- en implementatieactiviteiten. De verpleegkundigen in opleiding tot specialist die hun onderzoek in het kader van INKT stelden. En natuurlijk mijn directe collega's en medeonderzoekers die in elke stap van het proces meedachten en klaarstonden met feedback.

Met elkaar hebben we bereikt dat elke jongere binnen GGzE toegang en regie heeft over zijn/haar vragenlijstgegevens via de INKT-tool. Dat elke jongere meer zicht krijgt op hoe het gaat in de behandeling. Nu en in de toekomst. Want dat mijn rol als onderzoeker erop zit, betekent natuurlijk niet het einde van INKT.

INKT klantreis op tafel.jpg

Niet altijd makkelijk

Het was niet altijd even makkelijk. Bij de implementatie van een nieuwe digitale tool komt ook heel wat kijken op IT-gebied. Verschillende informatiesystemen die goed met elkaar moeten communiceren. Dat verliep niet altijd even vlotjes. De applicatie werkt bijvoorbeeld nog niet zo snel als we zouden willen, maar daar wordt nog aan gewerkt.

Ik kijk ook terug op heel veel mooie momenten en in het bijzonder de klantreis- en gebruikerspanelbijeenkomsten met jongeren. De jongeren zaten boordevol originele ideeën en enthousiasme. Het ene moment maakten ze grapjes en werden er persoonlijke anekdotes gedeeld en het andere moment ontstonden er interessante discussies over soms moeilijke onderwerpen. Dat was erg mooi om mee te mogen maken.

Droom

En als ik nog even verder mag dromen? Dan hoop ik dat de INKT-tool zich als een inktvlek verder over Nederland verspreidt. Dat het zelf kunnen inzien van vragenlijstgegevens via zo’n handige tool binnen de jeugd-ggz vanzelfsprekend wordt. Ik hoop dat andere instellingen geïnteresseerd blijven en de tool ook gaan gebruiken.

Bij deze nogmaals dank en iedereen heel veel succes in de toekomst.

Trefwoorden