Inlopen Eersel en Bergeijk
Voor Wie
Wij staan klaar voor mensen vanaf 18 jaar die kwetsbaar zijn en tijdelijk professionele hulp nodig hebben om het leven weer op de rit te krijgen. Je kunt bij ons terecht met de volgende vragen:
- je loopt vast in je maatschappelijk functioneren, bijvoorbeeld op school, in het werk of in je sociale contacten
- je woont zelfstandig en zoekt hulp in het organiseren van je leven, bijvoorbeeld bij dagindeling, financiële zaken of sociale contacten
- je wilt beter leren omgaan met psychische problemen, autisme of verslaving
- je bent op zoek naar dagbesteding of vrijwilligerswerk dat past bij jouw interesses en mogelijkheden.
Wil je hier graag hulp bij? Dan is het noodzakelijk dat je een WMO-beschikking aanvraagt.
Of herken je één of meerdere van de onderstaande uitdrukkingen?
- Ik moet er thuis even tussenuit.
- Ik voel me eenzaam, ik wil alleen wat meer onder de mensen zijn.
- Ik voel me niet begrepen door mijn omgeving, ik wil wat meer lotgenotencontact.
Ook dan ben je welkom in de inloop van GGzE. Je hebt dan geen WMO-beschikking nodig, maar je ontvangt geen begeleiding en je kunt dan niet met activiteiten meedoen. Je bezoek blijft dan beperkt tot het drinken van een kopje koffie of thee, een versnapering, het lezen van de krant of de leesmap. En uiteraard kun je een praatje maken met de andere bezoekers, en het doen van bijvoorbeeld een spelletje kaart of ander (bord)spel.
WMO Beschikking
Voor begeleiding vanuit GGzE is een WMO-beschikking nodig. Dit is een maatwerkvoorziening die kan worden aangevraagd bij de gemeente. Na aanmelding bij GGzE, ga je samen met je begeleider een keukentafelgesprek met de gemeente voeren om je hulpvragen duidelijk te maken en te kijken wat jij daarbij nodig hebt. Naar aanleiding hiervan kan een beschikking worden afgegeven zodat je samen met je begeleider een werkplan op kunt stellen.
Ambulante Begeleiding
Waarmee kunnen wij je helpen?
GGzE kan je op verschillende manieren helpen om (weer) mee te doen aan het dagelijks leven. Samen bekijken we wat je wilt, wat je zelf kunt doen en wat je van ons nodig hebt. We ondersteunen je zolang het nodig is: kort als het kán, langer als het moet.
Je kunt bij ons terecht voor:
- leren omgaan met je persoonlijke problematiek, denk hierbij bv aan psychosociale of psychiatrische problematiek, maar ook op het gebied van autisme, verslaving
- leren, werken en tijdsbesteding
- opbouwen en onderhouden van sociale contacten
- hulp bij financiële zaken.
In de praktijk staan bovenstaande onderwerpen niet los van elkaar en is de ondersteuning op meerdere leefgebieden gericht.
De begeleiding van GGzE vindt plaats vanuit je thuissituatie. We hebben voorzieningen bij jou in de buurt.
De ambulante medewerkers van GGzE zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur, en daarna tot 20.00 uur op afspraak.
Expertise
Het team bestaat uit professionele medewerkers met verschillende achtergronden. Het is een dynamisch team van verpleegkundigen, agogen en ervaringsdeskundigen die werken als ambulant begeleider.
Naast kennis van psychosociale en psychiatrische problematiek, is binnen het team ook kennis aanwezig met betrekking tot autisme en verslavingsproblematiek.
Maatwerk Dagbesteding
Hoewel GGzE binnen de inloop dagbesteding aanbiedt, is het geen plek waar je hele dagen hoeft te zijn. Je komt en gaat naar eigen behoefte. Programma's en activiteiten zijn uiteraard wel op bepaalde tijdstippen.
Herstel Ondersteunend Programma (HOP)
Heb je een WMO-beschikking, dan kun je ook meedoen aan het Herstel Ondersteunend Programma (HOP). Dit zijn activiteiten die zo zijn opgezet dat ze een bijdrage kunnen leveren aan je herstel, afhankelijk van wat jij nodig hebt.
Trainingen en ondersteuningsgroepen worden vooral gegeven door ervaringsdeskundige medewerkers die als geen ander weten hoe het is om weer in je herstel te komen. Creatieve activiteiten kunnen ook worden gegeven door een vrijwilliger of een cliënt die dagbesteding ontvangt vanuit de WMO.
Het Herstel Ondersteunend Programma biedt activiteiten die vallen binnen vier groeigebieden:
- Werken & Leren
Activiteiten die gaan over eigen regie, groei en ontwikkeling.
Steungroepen en hersteltrainingen: talent en mogelijkheden verkennen en steunen.
- Wonen & Leven
Gaat over welbevinden, versterken van verbinding met familie en naasten én de samenleving in zijn algemeenheid.
Wisselende activiteiten en/of themamiddagen om contact en welzijn te verbeteren: nodig je familie, kennis of buren een keer uit.
- Fysiek sterk & fit
Gaat over een goede conditie en leefstijl zowel fysiek als psychische.
Wisselende activiteiten met betrekking tot Leefstijl & Vitaliteit voor een fysieke en psychische goede gezondheid.
- Ondernemen & Verbinden
Gaat over eigen ideeën en plannen tot bloei laten komen.
Wisselende workshops waarin ieder zijn passie en/of talenten kan delen met anderen.
Het Herstel Ondersteunend Programma is nog gedeeltelijk in ontwikkeling. Activiteiten die momenteel aangeboden worden, zijn:
Groeigebied: Werken & Leren
STEUNGROEP AUTISME SPECTRUM STOORNIS
Onder leiding van een gespecialiseerd medewerker en eventueel een ervaringsdeskundige.
De steungroep ASS is een gespreksgroep voor mensen met (een vermoeden van) autisme. Het doel is om een veilige plek te creëren waar een ieder zich kwetsbaar durft op te stellen, waar onderling begrip en verbinding wordt gevonden en door wederkerigheid erkenning in elkaars verhalen.
Er is een steungroep voor:
Vrouwen met Ass (tweewekelijks)
Mannen met Ass (maandelijks)
Gemengde groep van mannen én vrouwen met Ass (maandelijks).
STEUNGROEP DUBBELE DIAGNOSE (tweewekelijks)
Onder leiding van een gespecialiseerd medewerker.
De term Dubbele Diagnose betreft psychiatrie met verslavingsproblematiek. Zoek je soms je uitvlucht in middelen of ben je hier gevoelig voor? Met lotgenoten praten over je problemen kan helpend zijn!
CURSUS/TRAINING 'HERSTELLEN DOE JE ZELF' (wekelijks)
Onder leiding van twee ervaringsdeskundigen.
Een cursus van 12 bijeenkomsten waarbij je stapsgewijs weer meer regie over je eigen leven krijgt.
FOTO-VOICE (maandelijks)
Groepsactiviteit onder leiding van twee ervaringsdeskundigen.
Aan de hand van een eigen foto ga je in gesprek met elkaar.
Een deelnemer:
“Een foto roept iets op, betekent wat, we luisteren naar je verhaal. Je mag alles vertellen, je emoties de vrije loop laten gaan zoals vreugde of verdriet.
Elkaars verhalen delen ervaar ik als een heel mooie manier om te tonen wie ik ben en wat er in mij omgaat. Wat gebeurtenissen met mij doen en waarom ik reageer zoals ik reageer. Het is helend en leerzaam, en ik krijg een beter beeld van mezelf en van de anderen.”
MUSIC-VOICE (maandelijks)
Groepsactiviteit onder leiding van een ervaringsdeskundige en een vrijwilliger.
Aan de hand van zelfgekozen muzieknummers ga je in gesprek met elkaar.
Alle songteksten worden uitgeprint en krijg je na afloop mee, de muzieknummers worden beluisterd via Spotify en speaker.
Een deelnemer:
“Betekent het nummer iets voor je, of nam je het alleen mee omdat je het mooi vindt klinken? Stof om te bespreken hebben we altijd. We delen alles met een lach en een traan, samen in ons groepje in een beschermde omgeving. Het is fijn om met elkaar in gesprek te gaan, en we leren elkaar beter kennen.”
Groeigebied: fysiek & fit
GEZONDE LUNCH (wekelijks)
Elke dinsdag om 12.00 uur is er een 'Gezond 12-uurtje', bereid door enkele deelnemers. We eten gezamenlijk een lunch waarbij gezonde ingrediënten voorop staan.
Voor deze lunch heb je géén WMO-beschikking nodig! Wel dien je je vooraf op te geven.
WANDELEN (wekelijks)
Onder leiding van een stagiaire.
Een wandeling in de natuur van ongeveer 1,5 uur. Tijdens de wandeling is er naast het fysiek bezig zijn ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.
BEWEGING IN DE INLOOP
In de huiskamer zijn twee stoelfietsen aanwezig alsmede een hometrainer. Men kan daar naar behoefte gebruik van maken.
THEMAMIDDAGEN
Onder leiding van sprekers die hiervoor worden uitgenodigd, vaak vanuit de GGzE.
Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn: voeding, slaap, lifestyle.
Groeigebied: Ondernemen & Verbinden
CREATIEF MET STEMPELS (tweewekelijks)
Onder leiding van een vrijwilliger.
Eén van onze vrijwilligers is zeer creatief en maakt met allerlei stempels super mooie kaarten. Doe mee en maak een kaart voor jezelf of de voor de verkoop in onze kaartenmolen.
Deze vrijwilliger:
“Om de week mag ik een creatieve workshop aanbieden bij de Boei Eersel. Wij werken met stempels, inkt en papier en maken voornamelijk wenskaarten, zowel voor intern gebruik als voor de verkoop.
Ik kijk altijd uit naar de workshops. Ongedwongen gezellig, leerzaam en vooral heerlijk om getuige te zijn van de creativiteit die loskomt. Iedereen is op zijn/haar manier creatief en het is geweldig om de glinsterende oogjes te zien wanneer er creatieve connecties worden ontdekt. Ik zie de focus en precisie, maar ook het leren loslaten wanneer een idee net iets anders uitpakt. En ik zie de blije trots wanneer er weer iets moois is gecreëerd.”
Activiteiten en workshops in dit groeigebied door cliënten
CREATIEF MET STEENTJES EN HOUT
Eén van onze cliënten is zeer creatief. Hij wil iedereen helpen met bijvoorbeeld het maken van zijn inmiddels bekende ‘steentjesschilderijtjes’ of andere technieken zoals het oud maken van spulletjes, houtbewerken of andere ideeën die jullie samen opdoen via Pinterest!
CREATIEF MET STOF
Een andere cliënt is zeer creatief met stof en maakt zelfs haar eigen kleding. Zij kan kleding herstellen, jullie helpen met bijvoorbeeld kleding maken, enz. enz. Doe mee en maak iets moois voor jezelf!
CREATIEF MET MOZAÏEK
En elke week zit een cliënt te mozaïeken. Wil jij ook mozaïeken? Doe dan mee!
TALENT IN DE ETALAGE
Deelnemers met een creatieve hobby kunnen hun zelf gemaakte spulletjes in de inloop tegen kostprijs verkopen.
Andere Activiteiten
Gedurende het jaar worden er ook verbindende activiteiten georganiseerd zoals de Paasbrunch, onze jaarlijkse Barbecue in de zomer, de Surprise met sinterklaas en een Kerstmiddag.
Deze activiteiten worden altijd goed bezocht en zijn sfeervol en gezellig! Heb je een WMO-beschikking, dan kan ook jij meedoen!
De Inloop
Inloop Eersel
De inloop in Eersel is gevestigd in het pand D’n Achterum aan de Voortseweg 9.
De inloop bestaat sinds oktober 1996 en begon als stichting in een klaslokaal van de toenmalige LHNO-school, verhuisde later naar de Dijk, en sinds juni 2009 is GGzE gehuisvest op de huidige locatie. In 2013 werd de Boei onderdeel van GGzE, en in juni 2017 is het pand tot D’n Achterum gedoopt omdat er meerdere organisaties van het pand gebruik maakten. GGzE is echter hoofdgebruiker.
Van oorsprong was het pand een voormalig woonhuis, gelegen naast het bijbehorende bedrijf. Hoewel er voor de inloop een aanbouw plaatsvond, heeft het pand nog steeds het karakter van een woonhuis en hierdoor een gezellige en huiselijke sfeer.
Een bezoeker:
“Toen ik voor de eerste keer bij de Boei binnen kwam, was er meteen een huiselijke sfeer. Je hebt het gevoel dat je een huiskamer binnenstapt, en altijd is het er gemoedelijk. Je wordt snel opgenomen in de groep mensen die er komen, en vooral het dorpse karakter spreekt mij aan.”
Heb je een WMO-beschikking, dan kun je meedoen aan de maatwerk dagbesteding. Dit zijn activiteiten die zo zijn opgezet dat ze een bijdrage kunnen leveren aan je herstel, afhankelijk van wat jij nodig hebt.
Heb je geen WMO-beschikking, dan ben je ook welkom in de inloop in Eersel. Je kunt dan echter niet met activiteiten meedoen. Je bezoek blijft dan beperkt tot het drinken van een kopje koffie of thee, een versnapering, het lezen van de krant of de leesmap. En uiteraard kun je een praatje maken met de andere bezoekers, en het doen van bijvoorbeeld een spelletje kaart of ander (bord)spel.
Hoe ziet de inloop er uit?
Als je je aanmeldt bij GGzE is het fijn als je weet waar je terecht komt als je de inloop wilt bezoeken. Hieronder geven een aantal foto's belangrijke ruimtes en het huiselijke karakter weer.
Medewerkers
Team Eersel
Het team bestaat uit professionele medewerkers met verschillende achtergronden. Het is een dynamisch team van verpleegkundigen, agogen en ervaringsdeskundigen die werken als ambulant begeleider.
Daarnaast werken activiteitenbegeleiders en ondersteunend medewerkers op de inloop en geven de ervaringsdeskundigen hier trainingen om in je herstel te komen.
Wil jij kennis maken met ons team? Onder de knop 'Ons team' stellen zij zich voor!
Erkend leerbedrijf
GGzE Eersel is een erkend leerbedrijf. Elk jaar maken stagiair(e)s, van de opleiding Hulpverlener Specifieke Doelgroepen met Ervaringsdeskundigheid of de opleiding Toegepaste Psychologie, deel uit van het team.
Vrijwilligers
Bij GGzE werken ook vrijwilligers. Zo zijn er vrijwilligers voor de barwerkzaamheden, het onderhoud van de tuin, het geven van workshops, hulp bij belastingzaken, hulp bij digitale vragen rondom pc en/of smartphone, en gastheer of -vrouw.
Een groot aantal vrijwilligers is tevens bezoeker van de inloop (met WMO-beschikking).
Helpt vrijwilligerswerk bij jouw herstel? Vraag dan naar de mogelijkheden.
Ook externe vrijwilligers zijn van harte welkom! Vraag naar de mogelijkheden.
Contact en openingstijden
Contact
Inloop D'n Achterum Eersel
Voortseweg 9
5521JB Eersel
Tel: 0497 - 515 941
E-mail: eersel@ggze.nl
Openingstijden
Voor mensen met WMO-beschikking:
maandag | 10:00–13:00 & 13:30–16:30 |
dinsdag | 10:00–13:00 & 13:30–16:30 |
woensdag | 10:00–13:00 & 13:30–16:30 |
donderdag | 10:00–13:00 & 13:30–16:30 |
vrijdag | 10:00–13:00 |
zaterdag | Gesloten |
zondag | Gesloten |
Voor iedereen (inloop):
maandag | 10:30–15:30 |
dinsdag | 10:30–15:30 |
woensdag | 10:30–15:30 |
donderdag | 10:30–15:30 |
vrijdag | 10:30–12:30 |
zaterdag | Gesloten |
zondag | Gesloten |