Visie en werkwijze

  • 21 mei
  • 191
DBA

De Dagbehandeling Autisme (DBA) is onderdeel van GGzE Kind en Jeugd. Het gebouw staat op het terrein van De Grote Beek in Eindhoven.

Er zijn ruimtes voor behandeling en ontspanning. Er is ook een klaslokaal met een docent voor jongeren die onderwijs volgen op HAVO/WVO-niveau. Jongeren met VMBO-niveau hebben de mogelijkheid om onderwijs te volgen op het DOK, een school op het terrein van GGzE. We zijn geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Als je start bij de DBA verwachten we van jou dat je 4 halve dagen of 2 hele dagen komt. Gedurende jouw traject kijken we naar wat jij aankan en bouwen we op naar maximaal 4 hele dagen.

De DBA is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geopend. Op woensdag en in het weekend zijn wij gesloten. Een dag begint 's ochtends om 8.45 uur en eindigt om 15.00 uur.

Programma

Iedere jongere volgt een individueel programma. Dit programma is gekoppeld aan je doelen en wordt zo veel mogelijk in overleg met jou gemaakt.

Voor elke jongere zijn er ook vaste onderdelen in het programma:

- individuele- en groepscommunicatietraining met de logopediste.

- gesprek met de pedagogisch behandelaar (je visor).

- werken aan schoolvakken onder begeleiding van een docent

- gesprek met de psycholoog en eventueel de GZ-psycholoog.

- kennismaking met de (kinder)psychiater.

- gesprekken met jou en je ouders met de systeemdeskundig werker.

Behandeling

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt werken aan verandering: training van vaardigheden, onderzoeken van je gedachten en gedrag, oefenen om je gedrag te veranderen, op een andere manier leren communiceren. Soms helpt het innemen van medicijnen om je beter te voelen en dingen te veranderen.

Behandeling bij DBA duurt, als je 4 hele dagen komt, ongeveer een schooljaar. Wanneer je minder dagen komt, kan de behandeling langer duren. Op het einde van de behandeling kijken we samen met jou en je ouders waar je verder kan gaan leren op de 5 levensgebieden. Bijvoorbeeld naar welke school ga je, ga je stage lopen, ga je naar een dagbesteding, sluit je je aan bij een vereniging, ga je zelfstandig wonen of blijf je thuis wonen?