EFEd geeft workshop op het symposium 'ervaringsdeskundigheid in de forensische sector'.
Op 30 juni 2022 organiseert het EFP in samenwerking met het IVO (Instituut voor Onderzoek naar Leefwij...
Wat hebben we de afgelopen jaren geleerd over de inzet van ervaringsdeskundigheid? En hoe kunnen we er voor zorgen dat ervaringsdeskundigheid zich verder ontwikkelt tot een waardevol en erkend vakgebied om de kwaliteit van zorg en leven voor cliënten te blijven verbeteren?
Tijdens het EFEd-symposium ‘Na vallen en opstaan, staan en opvallen’ op 22 september, zal worden ingegaan op deze vragen. We zullen u door middel van verschillende lezingen, interactie en entertainment meenemen in de ontwikkelingen in de wetenschap en praktijk rondom de inzet van ervaringsdeskundigheid in het forensisch veld.
Het symposium vindt plaats op donderdag 22 september 2022 in het Conferentiecentrum op landgoed De Grote Beek in Eindhoven. De deuren zijn om 9:30 geopend voor publiek. Het programma start om 10:00 uur en eindigt om 16:00 uur.
De entree bedraagt €250,- inclusief lunch. Ervaringsdeskundigen die niet verbonden zijn aan een forensische organisatie komen mogelijk in aanmerking voor een reductie van het inschrijfgeld. Informeer naar de mogelijkheden via info@efed.nl
Voor specifieke beroepsgroepen is accreditatie aangevraagd.
Sprekers op het symposium:
Peter Braun zal de dag voorzitten. In zijn loopbaan als psycholoog en clustermanager bij de Pompestichting heeft hij veel ervaring opgedaan in het implementeren van ervaringsdeskundigheid en het samenwerken met ervaringsdeskundigen
Dr. Margriet Lenkens, Onderzoeker bij Onderzoeksinstituut IVO, gaat in haar presentatie in op de bevindingen van haar onderzoek over de inzet van ervaringskennis in het forensische veld. Bij de inzet van ervaringskennis in het forensische veld staan gelijkwaardigheid, wederkerigheid, oprechtheid en vertrouwen voorop. Maar wat doen ervaringsdeskundigen in het contact met cliënten? En wat doen zij anders dan 'reguliere' hulpverleners? Dit en de overige bevindingen van haar onderzoek worden besproken in de presentatie.
Ramzi Oulad Lmaroudia, geestelijk verzorger (Islamitisch) beschrijft in zijn lezing “Op zoek naar een motief” hoe zijn vrijplaatsfunctie het mogelijk maakt om een angst- en oordeelvrije ruimte te creëren waarin zonder verwachtingen de mogelijkheid wordt geschept om samen op zoek te gaan naar een motief voor een zinvol leven zowel binnen de kliniek als er buiten. Hierin levert ervaringsdeskundigheid een waardevolle en belangrijke bijdrage.
Prof. Dr. Arno van Dam is gespecialiseerd in antisociale persoonlijkheidsproblematiek in de psychiatrie. Op grond van de beschikbare wetenschappelijke kennis over forensische ervaringsdeskundigheid en herstel, zal inzicht gegeven worden in de verschillende manieren waarop ervaringsdeskundigen kunnen bijdragen aan herstel bij mensen met antisociale persoonlijkheidsproblematiek en wat er nog nodig is om dit te verbeteren.
Tot slot zal Nienke Slikkers, ervaringsdeskundige en medewerker van het EFEd, ingaan op de ontwikkelingen, ervaringen en lessons learned van de afgelopen 15 jaar bij De Woenselse Poort.
Meer informatie over het EFEd en het symposium vindt u op deze website, of neem contact met ons op via info@EFED.nl