Ik heb geleerd om meer eigen regie te nemen

  • mrt 2020
  • 829
Wrap

Tijdens mijn zoektocht kwam ik de WRAP tegen. Ik ben een alleenstaande man van 45 jaar.

Om mezelf verder te kunnen ontwikkelen ben ik na mijn opname gaan onderzoeken wat ik zou kunnen doen aan cursussen. Ik ging in gesprek met een EV en een leefstijlcoach en zo kwam ook de WRAP voorbij.

Ik dacht meer aan een ‘Spa resort’

In het begin dacht ik dat de WRAP ging over een leuk lijstje maken over leuke dingen die je kunt doen. Door het woord Wellness Recovery dacht ik meer aan een spa resort.
Maar door me er iets meer in te verdiepen heb ik uiteindelijk toch de keuze gemaakt om de WRAP te gaan volgen.

Eenmaal begonnen viel me op dat er geen verplichtingen waren zoals het maken van huiswerk. Uit `De kernbegrippen van herstel` heb ik voor mezelf het meest kunnen halen.

De gelijkwaardigheid van de EV voelde voor mij als een warm bad. Als cliënt van FACT vind ik het best lastig om hulp te vragen. Maar door de gelijkwaardigheid van de Ervaringsdeskundige facilitators heb ik meer vertrouwen gekregen in FACT en zal ik sneller bellen als het niet goed met mij gaat.

Voorbeeld ‘Voor jezelf opkomen’

Tijdens de cursus spraken we over één van de kernconcepten van de WRAP `voor jezelf opkomen`.

Ik doe vrijwilligerswerk bij een tennisvereniging en organiseer daar heel veel verschillende activiteiten. Ik kreeg steeds minder vrijheid om dingen te organiseren. Ik merkte dat ik me steeds meer begon te irriteren en kreeg steeds meer opgelegd van het bestuur. Ik merkte dat mijn plezier steeds minder werd. Ik voelde me onder druk gezet en het begon als een last te voelen. Vóór de WRAP cursus zou ik doorgegaan zijn ten koste van mijzelf.

Door de WRAP heb ik geleerd eerder mijn grenzen aan te geven door `voor mezelf op te komen`. In een gesprek met het bestuur heb ik aangegeven wat ik niet prettig vond. Ik vond het lastig om te doen maar heb het uiteindelijk wel gedaan. Het voelde alsof er een last van mijn schouders af viel.

In een groep werken vond ik leuk. Het delen van elkaars ervaringen waren voor mij erg waardevol. De herkenning bij elkaar was soms best wel confronterend maar aan de andere kant ook wel fijn om te horen dat je er niet alleen voor staat.

Ik heb geleerd om meer eigen regie te pakken. Minder te denken in beperkingen maar meer in mogelijkheden.

Trefwoorden