Algemene informatie

  • mrt 2022
  • 373
Polikliniek De Catamaran

Visie

De cliënten van De Catamaran, polikliniek voor forensische jeugdpsychiatrie zijn jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar en zijn aldus nog in ontwikkeling. We gaan er dan ook vanuit dat er per definitie sprake is van ontwikkelingspotentie. De jongeren zijn vaak vastgelopen (of dreigen vast te lopen) op meerdere levensdomeinen, vaak ook in de thuissituatie, waarbij zij soms ook op het verkeerde pad terecht zijn gekomen of dreigen te komen. In de ontwikkeling kan er sprake zijn van scheefgroei, stagnatie of een blokkade. Vaak hebben de jongeren erg veel meegemaakt, waarbij zij schade hebben opgelopen in hun levensgeschiedenis en/of al langere tijd het gevoel hebben dat zij aan de rand van de maatschappij staan. Zij hebben weinig vertrouwen (meer) in volwassenen, gezagsdragers en hulpverleners en soms is ook het onderlinge vertrouwen tussen jongeren en hun ouders (en andere gezinsleden) beschadigd. Zij hebben soms gedrag aangeleerd om te kunnen overleven en hebben moeite om dit los te laten. Zij voelen zich moedeloos en machteloos om een ander pad te bewandelen, waarbij zij vaak ook te zeer verstrikt zijn geraakt in een antisociaal netwerk wat dit nog meer bemoeilijkt.

Deze jongeren willen vaak wel een beter/ander leven, maar hebben hierbij hulp nodig.

Missie

De medewerkers van De Catamaran, polikliniek voor forensische jeugdpsychiatrie willen deze jongeren en hun ouders en naasten een kans bieden op herstel en een betere toekomst. Dit, waarbij de jongeren gezien worden voor wie zij zijn en geholpen worden om met meer zelfinzicht en zelfvertrouwen naar zichzelf te kijken; waarbij zij weer tot een gezonde ontwikkeling kunnen komen en tools krijgen om meer grip en regie op hun leven te krijgen, samen met hun ouders en naasten. Dit alles met als doel dat de jongeren minder kans lopen om terug te vallen in destructieve patronen en delictgedrag; kunnen ervaren weer een plek te hebben in de maatschappij; en meer vertrouwen hebben in de mogelijkheid van een hoopvolle toekomst.

Doelgroep

  • Jongeren in de leeftijd van ca 12 jaar tot 24 jaar.
  • Bekend met complexe psychiatrische problematiek
  • Die ofwel een strafmaatregel hebben wegens een delict en bij wie de rechter een ambulante behandeling heeft opgelegd
  • ofwel waarbij de verwijzer aangeeft dat zonder behandeling de betreffende jongere een verhoogd risico loopt om in aanraking met justitie te komen (en dit kan onderbouwen), waarbij eerdere onderzoek en behandeling bij reguliere hulpverlening onvoldoende effect heeft gehad.

Werkwijze

De Catamaran, polikliniek voor forensische jeugdpsychiatrie is een specialistisch team binnen GGzE. We werken volgens een specifiek proces:

  • Aanmelding: Het entreetam kind en jeugd coördineert de aanmeldingen en voert het eerste contact met de cliënt en/of hun ouders. De verwijzer zorgt voor een Jeugdbepaling via de (verlengde) jeugdwet en vult een aanmeldformulier in. Ook verzorgt de verwijzer belangrijke informatie.
  • Start van behandeling: Bij het intakegesprek zijn de jongere, de ouders en de verwijzer aanwezig. Vanuit de polikliniek zijn een regiebehandelaar (BIG-geregistreerd klinisch psycholoog, GZ-psycholoog of kinder- en jeugdpsychiater), en een coördinerende verantwoordelijke (systeemtherapeut of sociaal-psychiatrische verpleegkundige geregistreerd bij NVRG, VCW of SKJ) aanwezig. In dit gesprek worden de hulpvragen en probleemgebieden besproken en worden er afspraken gemaakt over het behandeltraject. Dit wordt vastgelegd in de zorgovereenkomst.
  • Behandeltraject: Dit duo van regiebehandelaar en coördinerende verantwoordelijke blijft het gehele behandeltraject aanwezig. Er is dus geen apart intake-team en er zijn na intake geen wisselingen meer in medewerkers. Wel kan het zijn dat er een aanvullende therapeut toegevoegd worden als dit nodig is.
  • Taxatiefase: De eerste fase van het behandeltraject is de taxatiefase van ca. 6 weken. Dit bestaat uit een risicotaxatie, systeemtaxatie, screenende delictanalyse, signaleringsplan en indien nodig aanvullende dossierstudie of aanvullend onderzoek. Tijdens deze taxatiefase krijgen de jongere en diens ouders/naasten meer zicht op mogelijke risicofactoren en wordt er een plan gemaakt hoe met deze factoren om te gaan (behandeldoelen).
  • Evaluaties: De behandeling wordt regelmatig geëvalueerd met de jongere, diens ouders/naasten en de verwijzer. Ook wordt de voortgang regelmatig besproken in het Multi Disciplinair Overleg. Aan de jongere en diens ouders/naasten wordt regelmatig om informatie gevraagd, zowel op gebied van welbevinden (FIT/ROM) als op gebied van risicotaxatie (Schat Je Eigen Risico's in) en feedback naar de polikliniek (cliënttevredenheidsonderzoek).
  • Eindfase: Bij afronding van het behandeltraject wordt een eindbrief geschreven en waar nodig, met toestemming van de jongere, een overdracht gegeven aan betrokken ketenpartners.

Ketenpartners:

De polikliniek werkt nauw samen met ketenpartners. Doorgaans zijn dit partners vanuit jeugdreclassering, gezinsvoogden, jeugdbeschermers of generalist/specialist WIJ-teams of gemeenten. Het behandeltraject is specifiek gericht op het verminderen van delictrecidive of risico van delictgedrag en wordt zodra mogelijk afgeschaald in goed overleg met onze ketenpartners.

Overig aanbod:

  • De polikliniek biedt deskundigheidsbevordering, consultatie en second opinions aan collega’s van andere instellingen en ketenpartners.
  • Ook biedt de polikliniek opleidingsplaatsen voor GZ-psychologen en psychiaters in opleiding tot specialist.