Aanmelden
Jongeren kunnen aangemeld worden door jeugdbescherming/-reclassering, generalist/specialist vanuit WIJ-team/ gemeente of een medisch specialist (bijvoorbeeld huisarts).
U kunt aanmelden bij het ambulante entreeteam van GGzE: Entreeambulant@ggze.nl
1. Onze collega's van het entreeteam zullen dan met u kijken naar de inhoudelijke reden van aanmelding, voorinformatie en zaken die van belang zijn voor de financiering (bijvoorbeeld woonplaatsbeginsel, bepaling jeugdhulp etc). Houdt u er rekening mee dat het om een forensische behandeling gaat. Dit betekent dat wij ook informatie zoals NIFP-rapportage en vonnis nodig hebben. Ook wordt er vanuit het entreeteam een eerste (telefonische) contact gelegd met de aangemelde jongere.
2. Vervolgens wordt de aanmelding besproken in het Multidisciplinair Overleg van de Polikliniek. Daar wordt gekeken naar een passende matching van Regiebehandelaar en coördinerende verantwoordelijke en wordt een intakedatum bepaald.
3. De intake wordt gevoerd door de Regiebehandelaar en de coördinerende verantwoordelijke. Het vindt plaats op de locatie van de Polikliniek: Dr. Poletlaan 11, Eindhoven. De jongere, de ouders en u als verwijzer zijn hierbij uitgenodigd. In dit gesprek bespreken we de klachten, de hulpvraag en plan van aanpak. Dit wordt vastgelegd in een eerste zorgovereenkomst.
4. Er is na de intake geen wachttijd meer voor de start van de behandeling. Wel kan het zijn dat er een wachttijd is voor bepaalde therapieën. Er zijn periodieke evaluaties (zorgplanbesprekingen) met de jongeren, ouders en verwijzer. In de meeste gevallen staan de eerste 6 weken van behandeling in het teken van een zogenoemde taxatiefase. Hierin is er plaats voor aanvullende taxaties zoals systeemtaxatie, risicotaxatie, (verkorte) delictanalyse en signaleringsplan. Op basis van deze taxatiefase wordt het plan van aanpak nader aangevuld of bijgesteld.
Indicatie criteria
- Tot onze doelgroep behoren jongeren in de leeftijd van ca 12 jaar tot 23 jaar
- Er is sprake van psychiatrische problematiek in combinatie met delictgedrag of risicogedrag
- Er is motivatie voor behandeling bij de jongere en ouders
- Er is een actieve verwijzer/contactpersoon (reclassering of anders)
Contra indicatie criteria
- Het gebrek aan motivatie is dusdanig sterk dat behandeling niet haalbaar geacht wordt
- De jongere ontkent zijn/haar delict
- Er is sprake van een forse verstandelijke beperking dat op de voorgrond staat
- Er is sprake van forse verslavingsproblematiek dat dusdanig op de voorgrond staat dat behandeling hierdoor te zeer belemmerd wordt.
Duur behandeling
De duur van behandeling is bij elke jongere anders. De Polikliniek biedt zorg zo lang als nodig en zo kort als mogelijk. De behandelduur afhankelijk van de hulpvraag en de ernst van de te behandelen problematiek. Op grond van de intake kan de Polikliniek een inschatting geven van de verwachte behandelduur. Dit wordt dan opgenomen in de zorgovereenkomst.
Rol van verwijzer
- In het geval dat de behandeling vanuit de (verlengde) jeugdwet gefinancierd wordt, wordt u gevraagd om een bepaling jeugdhulp aan te vragen en inhoudelijke informatie aan te leveren.
- Gedurende het behandeltraject blijft u als verwijzer de contactpersoon voor de Polikliniek. U bent dan aanwezig bij de zorgplanbesprekingen, ontvangt de verslagen van deze besprekingen en u wordt geïnformeerd over de algehele voortgang van de behandeling.
- Als verwijzer en contactpersoon bent u mede verantwoordelijk voor de afschaling van de zorg vanuit de Polikliniek.
- Indien u als verwijzer een toezichthoudende rol heeft (bijvoorbeeld als reclassering), bent u samen met ons verantwoordelijk er op toe te zien dat de jongere zich committeert aan de behandeling. Dit betekent ook dat u door de polikliniek nauw op de hoogte gehouden wordt van de voortgang.
Aanbod
Het doel van behandeling is het verminderen van delictgerelateerd gedrag of risicogedrag. Hierbij wordt niet enkel naar gedragsmatige aanpak gekeken, maar vooral naar de onderliggende problematiek met als doel om groei en ontwikkeling bij de jongere te herstellen. Behandeling kan gericht zijn op bijvoorbeeld het vergroten van probleembesef en -inzicht, het versterken van adequate copingvaardigheden, het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen, het versterken van de ouder-kind relatie, etc. Wat betreft behandelingen kunt u denken aan bijvoorbeeld: delictanalyse, systeemtherapie, ouderbegeleiding, schema-focussed therapie, traumaverwerking, behandeling gericht op agressieregulatie (oa TACt), behandeling gericht op verslaving (Brains4Use), etc.
Zie voor meer: ....link naar behandelaanbod...