Voor jongeren

  • mrt 2022
  • 438
Polikliniek De Catamaran

Wat doet de Polikliniek?

Je bent door je reclassering aangemeld voor behandeling omdat dit door de rechter aan jou is opgelegd. Of je bent door je verwijzer aangemeld voor behandeling om te voorkomen dat je met justitie in aanraking komt. In ieder geval maken mensen zich zorgen omdat er problemen spelen, meestal is dit al een langere tijd zo. Je bent aangemeld bij De Catamaran, Polikliniek voor Forensische jeugdpsychiatrie. Polikliniek betekent dat je niet opgenomen wordt, maar dat jij en je ouders/naasten één of enkele keren per week naar de Poli komen voor je behandeling.

De behandeling heeft als doel dat de kans dat je in de toekomst (weer) een delict pleegt, zo klein mogelijk wordt. Of, anders gezegd, dat jouw grip op jouw leven weer zo groot mogelijk wordt.

We doen dit door jou te helpen om zicht te krijgen op jouw risicofactoren, hoe je deze herkent en hoe je hiermee om kunt gaan. Jij en jouw ouders/naasten krijgen hulp zodat jouw problemen zo goed mogelijk opgelost worden, jouw eigen krachten (weer) versterkt worden en het vertrouwen tussen jou en jouw ouders/naasten hersteld wordt.

Hoe werken wij?

In de periode dat je aangemeld wordt, word je gebeld door een medewerker van het Entreeteam. Deze medewerker stelt jou een aantal vragen om vast te stellen of je hulp wil en wat jouw gedachten hierover zijn. Jij kunt dan ook vragen stellen aan deze medewerker.

Na dit telefonisch contact worden jij, jouw ouders/naasten en jouw verwijzer uitgenodigd voor een startgesprek. In dit gesprek maak je kennis met twee medewerkers van de Polikliniek: De Regiebehandelaar en de Coordinerende Verantwoordelijke.

Met wie kun je te maken krijgen?

De Regiebehandelaar. Dit is jouw hoofdbehandelaar. Dit is meestal een klinisch Psycholoog, een GZ-psycholoog of een psychiater. De Regiebehandelaar is eindverantwoordelijk voor jouw behandeling.

De Coördinerende Verantwoordelijke. Dit is meestal een systeemtherapeut of ouderbegeleider. De Coördinerende Verantwoordelijke helpt de Regiebehandelaar om jouw behandeling en jouw evaluaties goed te plannen.

Deze twee personen werken als een duo en blijven het hele behandeltraject bij jou en jouw ouders/naasten. Zij voeren zelf een groot deel van de behandeling uit. We willen graag dat je zo min mogelijk hoeft te wisselen van behandelaren, maar soms kan het wel zijn er nog andere mensen een bijdrage aan jouw behandeling zullen leveren als dit niet geboden kan worden door dit duo.

De therapieën zijn voornamelijk individueel. Sommige therapieën kunnen ook in groepsverband geboden worden, zoals: Cat United (in samenwerking met PSV), Zelf Management Training (versterken van zelfcontrole), Ik-Pubertraining (psycho-educatie over seksualiteit), Dutch Cell Dogs (in samenwerking met Hondenasiel).

Naast therapie worden er ook andere vormen van ondersteuning in groepsverband geboden zoals Project Life (gericht op hoe je denkt over jouw toekomst), wat gegeven wordt door ervaringsdeskundigen. Voor jou en je ouders/naasten is er ook een workshop “18 jaar en nu?” waar je uitleg krijgt water allemaal verandert als je 18 jaar wordt. Voor ouders/naasten zijn er ouderbijeenkomsten op gebied van middelengebruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Alle therapieën worden geboden op de locatie van de Polikliniek. Incidenteel kan er een huisbezoek afgelegd worden, maar dat is niet standaard. Er zijn ook online mogelijkheden via een beveiligde therapie-omgeving van Mind District. Dit kunnen gesprekken zijn of behandelmodulen waarmee je thuis aan de slag kunt gaan. Dit uiteraard in overleg met je ambulante behandelaar.