Voor verwijzers

  • mrt 2022
  • 730
Forensische jeugdpsychiatrie

Aanmelden

Als verwijzer ben je een belangrijke schakel in de hulpverlening aan jongeren. Tijdens de opname houden wij contact met u over de voortgang door u uit te nodigen voor deelname aan de zorgplanbesprekingen. Ook willen wij op een vroeg tijdstip tijdens de opname samen met u bekijken welke uitstroom mogelijkheid er voor de jongere zal zijn. Vanuit verwijzer verwachten wij dat zij de jongeren regelmatig zien. Voor veel van de jongeren die op de Catamaran verblijven gelden bijzondere voorwaarden die de behandeling kunnen ondersteunen, het is belangrijk dat de reclassering mee toeziet op het houden aan deze voorwaarden.

Lees meer over De Catamaran, kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie; over de doelgroep, ons aanbod en het onderzoek dat we doen. (link naar eerste pagina)

Aanmelden en verwijzen

Als verwijzer kun je cliënten aanmelden via het Entree-team (informatie toevoegen over ‘hoe aanmelden’). Jongeren die in De Catamaran, kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie behandeld moeten worden, hebben een verwijzing nodig van reclassering of het Ministerie van Justitie. Deze instanties geven het advies voor opname.

Jongeren met een strafrechterlijke maatregel kunnen bij ons terecht voor behandeling. Wij werken samen met (jeugd)reclassering en JJI's.

Zodra we de aanmelding hebben ontvangen, checkt onze intake-commissie of deze aanmelding past bij de behandelingen die wij bieden. Denk aan: leeftijd, het soort problemen en de justitiële maatregel. Als de aanmelding past, plannen we een intakegesprek. Op basis van de bevindingen besluit een multidisciplinair team van behandelaren of, waar en hoe je het beste behandeld kunt worden binnen De Catamaran.

Indicatie criteria

Er moet sprake zijn van een strafrechterlijke maatregel. De jongere heeft een psychiatrische diagnose. In het advies van pr justitia rapporteur(s) wordt aangegeven dat er behandeling noodzakelijk is om recidive te voorkomen. Bij de jongere is sprake van enige mate van openheid over zijn delictgedrag en bereidheid om dit ter discussie te stellen. De jongere heeft een IQ van 80 of hoger. De jongere stemt in met de opname op de Catamaran, is gemotiveerd om aan de slag te gaan met behandeling en is bereid om zich aan geldende afspraken te houden.

Contra indicatie criteria

Primaire verslavingsproblematiek, een matige of ernstige verstandelijke beperking, extreem vluchtgevaar en geen motivatie/bereidheid om mee te werken aan opname en /of behandeling

Duur behandeling

Behandelduur kan sterk wisselen, maar meestal gaat het over een duur van ongeveer 12 maanden. Waarbij jongeren met een PIJ-maatregel meestal een langere behandelduur hebben.

De duur van de behandeling en begeleiding is natuurlijk afhankelijk van de aard van de problemen, maar zeker ook van de motivatie en inzet van de jongere. Hoe gemotiveerder de jongere is en hoe meer diegene zich inzet, hoe sneller resultaten zichtbaar zullen worden.

Behandelaanbod

De Catamaran stemt de behandeling af op de mogelijkheden van de jongere en diens wensen en behoeften. De behandeling richt zich op alle leefgebieden; denk aan werk, school, vrije tijd, et cetera. Doel is dat de jongere zijn/haar problemen leert (h)erkennen, verminderen en beheersen.

Naast de behandeling binnen het leefmilieu, bieden we een breed aanbod met diverse evidence-based behandelingen aan (o.a. gedrags-en psychotherapieën, vaardigheidstrainingen, systeemtherapie en farmacotherapeutische behandeling). Voor dit aanbod maken we veelal gebruik van de polikliniek waarmee we intensief samenwerken. Een greep uit ons aanbod vindt u hier.

We vinden het belangrijk om het sociale netwerk van de jongere te betrekken bij de behandeling. We zijn er van overtuigd dat familie en naasten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de behandeling. Daarom zullen we, waar mogelijk, ouders, broers, zussen en/of belangrijke vrienden betrekken. Zijn kunnen steun bieden als het nodig is en helpen om afspraken na te komen of taken te realiseren.