Het behouden van de eigen regie is een belangrijk punt in onze behandeling. Mede om deze reden zijn regels en afspraken opgesteld. Daarnaast dragen deze regels en afspraken ook bij aan het vorm geven aan een adequaat behandel milieu, het bevorderen van herstel, behoudt van orde en rust.
Alcohol, drugs en medicatie
Het gebruik van alcohol en drugs op de afdeling is niet toestaan. Ook alcoholvrije dranken zijn niet toegestaan.
U mag uitsluitend medicatie gebruiken die door uw behandelaar is voorgeschreven. Medicatie is in beheer van het verpleegkundig team, welke de medicatie ook verstrekt.
Camerabewaking
In de gangen is camerabewaking aanwezig.
Eten en drinken
Eten en drinken wordt verstrekt door de afdeling. Hiernaast kan er indien gewenst voorverpakte, niet gekoelde producten worden meegenomen. Welke op de cliënten kamer dienen te worden bewaard.
Doordeweeks wordt er koffie, thee, limonade en melk geserveerd. In het weekend is er sap en frisdrank aanwezig.
Financiën en waardevolle spullen
Geadviseerd wordt om geen grote geldbedragen of waardevolle spullen op de afdeling te bewaren. Geef waardevolle spullen het liefst mee naar huis. Het personeel neemt geen waardevolle spullen in bewaring. Er zijn geen kluisjes op de afdeling, wel een afsluitbare kast op uw kamer. De afdeling is niet verantwoordelijk voor geld en/of spullen die verloren raken!
Ziekenhuisafspraken, tandartsafspraken e.d.
U draagt zelf zorg voor het vervoer naar ziekenhuis, tandarts, kapper e.d. wanneer u met uw behandelaar afgesproken heeft dat dit mogelijk is. Wanneer u begeleiding nodig heeft bij ziekenhuisbezoeken e.d., moet deze worden geboden vanuit uw eigen familie/ vriendenkring. Deze begeleiding kan niet worden geboden vanuit het verpleegkundig team, omdat de bezetting hiervoor ontoereikend is.
Fotografie en geluidsmateriaal
Uit privacywetgeving mogen geen foto-, video-, of geluidsopnames worden gemaakt van personeelsleden en cliënten.
Gevaarlijke voorwerpen
Indien u in het bezit bent van voorwerpen waarmee u uzelf of anderen, in bepaalde omstandigheden in gevaar kunt brengen, kunnen deze voorwerpen door het personeel in bewaring worden genomen. Voorbeelden van gevaarlijke voorwerpen zijn; scharen, pincetten, gereedschap, hobbymaterialen (bv stanleymesjes, naalden) en mesjes (bv fruit of scheermesjes). Bij twijfel zal personeel overleggen met behandelaar om iets wel of dan niet in bewaring te nemen. Het is dan als naastbetrokkene ook niet de bedoeling om gevaarlijke voorwerpen mee te nemen naar de afdeling.
Handelen in goederen
(Ruil)handel in goederen of gokspellen wordt verboden.
Huisdieren
Op de afdeling mogen geen huisdieren verblijven.
Huishoudelijke taken
Wij gaan ervan uit dat u, naar vermogen en eventueel met ondersteuning van de verpleging, mede zorg draagt voor uw verblijfsomgeving; d.w.z. het schoonhouden en opruimen van uw eigen kamer, het verrichten van corveewerkzaamheden en de zorg voor de gemeenschappelijke ruimtes. De huishoudelijke dienst zal zorg dragen voor het schoonmaken van uw slaap- en badkamer. Van u wordt verwacht dat u het hen mogelijk maakt hun werkzaamheden te verrichten.
Informatie
U hebt recht op relevante informatie betreffende uw opname. Algemene informatie wordt bij opname aan u en uw 1e contactpersoon verstrekt, zowel mondeling als op papier. Meer specifieke informatie is op de afdeling aanwezig of via de verpleging of uw behandelaar verkrijgbaar.
Verder kunt u voor informatie/advies en klachten terecht bij het cliëntenbelangenbureau of bij de onafhankelijk patiënten vertrouwenspersoon (PVP).
De wijze waarop informatie over uw zorgovereenkomst en dossier wordt verstrekt is wettelijk vastgelegd. Indien u hier inzage in wilt hebben en/of een afschrift van wilt verkrijgen kunt u contact opnemen met uw behandelaar.
Klachten
Als u een klacht heeft, probeer dit dan in eerste instantie met de direct betrokkene(n) zelf te bespreken en/of te regelen. In tweede instantie kunt u naar uw behandelaar of de teamleider gaan.
Ook kunt u voor informatie en advies terecht bij de onafhankelijk patiënten vertrouwenspersoon (PVP). Mocht dit alles niet tot een voor u bevredigend resultaat leiden dan kunt u de klacht indienen bij de Klachtencommissie, bereikbaar via telefoonnummer 040-2613710.
Persoonlijke hygiëne
U heeft een eigen douche en toilet op de kamer, voor toiletartikelen dient u zelf zorg te dragen. Witgoed wordt door de afdeling verstrekt.
Post
Persoonlijke post wordt u op de afdeling door de verpleging uitgereikt. Er is van maandag tot en met vrijdag één postronde.
Roken
Per 1 juli 2022 geldt een rookverbod voor heel GGzE, zowel in de gebouwen als op de terreinen en zowel voor bezoekers als voor cliënten. Aanstekers mag u op de afdeling niet in eigen beheer hebben.
Slaapkamer
De privacy op uw slaapkamer is in zoverre gewaarborgd, dat het personeel behoort te kloppen voordat zij de kamer binnenkomen. Medecliënten mogen slechts op uw slaapkamer komen met uw toestemming.
Bij opname ontvangt u een sleutel waarmee u uw kamerdeur en kunt afsluiten. Hiervoor dient een registratieformulier ondertekent worden.
Verloftijden en verlofaanvragen
De afspraken omtrent het verlof worden door de behandelaar met u gemaakt. Overnachting vindt in de kliniek plaats, mits hierover anders wordt afgesproken met uw behandelaar.
Was verzorging
Uitgangspunt is dat u zelf zorg draagt voor het wassen van uw kleding en hierbij hulp van naasten inschakelt. Wanneer het niet mogelijk is om zo’n regeling te treffen kan er gebruik worden gemaakt van Cleanlease.
Wetgeving en Wettelijke Aansprakelijkheid
Hier geldt de Nederlandse wetgeving. Agressie (in woord of gebaar), ongewenste intimiteiten en diefstal worden niet geaccepteerd. Voor aangerichte schade wordt u in principe persoonlijk aansprakelijk gesteld.
Tijdens uw opname bent u slechts beperkt verzekerd (WA-verzekering met een eigen risico van 125 euro). Wij adviseren om eventueel een extra verzekering af te sluiten voor het WA-eigen risicodeel en een inboedelverzekering te regelen als u op uw kamer waardevolle spullen heeft staan.
Wifi en tv
U kunt zonder inloggen op het wifi netwerk, kies het netwerk “bezoekersggze”. In de huiskamer is een tv aanwezig. U mag vanuit thuis een tv meebrengen voor op uw slaapkamer, u dient zelf te zorgen voor een coaxkabel. Tijdens het activiteitenprogramma aangeboden door de activiteitenbegeleiding wordt er geen tv gekeken.
Wij vragen u familie en vrienden hiervan op de hoogte te stellen en vertrouwen op uw medewerking.