Wat is Neurotrend?
Neurotrend is een onderzoek om de behandelstrategie voor mensen met depressieve klachten te kunnen verbeteren. Behandelaren weten op voorhand vaak niet welke behandeling aanslaat. Daarom is het nog niet goed mogelijk om voor iedere persoon meteen de juiste behandeling te kiezen. Hersenscans (via MRI) kunnen aanvullende informatie geven en behulpzaam zijn.
Het doel van het onderzoek is om op basis van hersenscans en vragenlijsten het verloop van een depressie te voorspellen en zo beter te bepalen welke specifieke behandelingen goed aanslaan bij een persoon met depressieve klachten. Op deze manier probeert het Neurotrend onderzoek de effectiviteit van de eerste behandelingen te vergroten. Het Neurotrend onderzoek draagt in potentie bij aan een gepersonaliseerde diagnose en behandeling van mensen met een depressie. Zo kan mogelijk de druk op zowel de cliënt als op de behandelaar worden verlaagd.
Het Neurotrend onderzoek is een samenwerking van GGzE, Phillips Research, Kempenhaeghe Expertisecentrum voor epilepsie en de Technische Universiteit Eindhoven.
Wat houdt deelname aan het Neurotrend onderzoek in?
Bij deelname wordt u uitgenodigd voor twee bezoeken van ieder maximaal 4 uur. Bij het eerste bezoek wordt een MRI-scan gemaakt bij Kempenhaeghe te Heeze en worden enkele vragenlijsten afgenomen. Na een jaar vindt het tweede bezoek op dezelfde locatie plaats. Tussentijds wordt u drie keer gebeld en wordt er een korte vragenlijst afgenomen. Deze telefonische afspraken duren ongeveer 30 minuten per keer. Na het tweede bezoek ontvangt u €40 vergoeding en een reiskostenvergoeding.
Doet u mee?
We zijn op zoek naar mensen tussen de 18 en 65 jaar:
- Met de diagnose depressie
- Die nooit eerder een manische episode of psychose hebben doorgemaakt
- Die in een MRI-scan kunnen
Er mag geen sprake zijn van:
- Een diagnose van autisme
- Een licht verstandelijke beperking
- Een alcohol- of drugsverslaving
- Neurologische aandoening(en)