Voor wie?
Wij zijn een specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis.
De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het treft evenveel mannen als vrouwen.
WAT IS EEN BIPOLAIRE STOORNIS?
De bipolaire stemmingsstoornis wordt ook wel manisch-depressieve stoornis genoemd.
Pieken en dalen horen bij het leven. Maar wanneer deze het dagelijks leven gaan verstoren, kan er sprake zijn van een bipolaire stoornis. Als u een bipolaire stoornis heeft, kunt u sterke stemmingswisselingen krijgen. Deze ziekte komt in verschillende vormen voor. In een periode dat uw stemming ernstig verstoord is, spreken we van een depressie of een manie.
Tijdens een depressie heeft u last van somberheid, een gevoel van leegte, weinig energie en zeer negatieve of angstige gedachten. U komt vaak tot niets omdat de dagelijkse dingen teveel energie kosten. Tijdens een manie voelt u zich gedurende een periode buitengewoon energiek en bent u overactief. U kunt zich opgewekt, uitgelaten voelen , maar ook prikkelbaar en ontstemt. Soms doet u ondoordachte of zelfs onverantwoorde dingen. Een lichtere vorm van manie wordt hypomanie genoemd. Depressies en manieën zijn soms zo heftig dat er een psychose ontstaat. U verliest dan tijdelijk uw gevoel voor de realiteit.
Gelukkig zijn er ook periodes van stabiliteit. In een stabiele periode ervaart u geen (of lichte) klachten. Soms kunt u cognitieve problemen ervaren aangezien het doormaken van meerdere stemmingsepisodes een negatieve invloed kan hebben op de snelheid van verwerken van complexere informatie in je brein. De kwetsbaarheid voor een stemmingsontregeling blijft bestaan. Een stemmingsontregeling kan grote gevolgen hebben op uw leven en dat van uw naasten. Tijdens een stabiele periode is de behandeling daarom gericht op het voorkomen van nieuwe stemmingsontregelingen (terugvalpreventie) .
De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het treft evenveel mannen als vrouwen. Erfelijkheid en stressvolle omstandigheden dragen er onder andere aan bij dat de ziekte zich openbaart.
WIE KUNNEN TERECHT BIJ CENTRUM BIPOLAIR?
Centrum Bipolair biedt diagnostiek en behandeling aan volwassenen (vanaf 18 jaar) met een bipolaire stoornis of bij wie de verwijzer een bipolaire stemmingsstoornis vermoedt of juist wil uitsluiten. Een verwijzing van uw huisarts of een andere GGZ-instelling is noodzakelijk.
De Bipolaire Draak
Wat biedt Centrum Bipolair?
- Diagnostiek; onderzoek naar uw klachten en uw sterke kanten
- Medicatie voor de behandeling en het voorkomen van klachten
- Psycho-educatie; voorlichting over de stoornis
- Psycho-educatie cursus over de bipolaire stoornis voor cliënten en naasten
- Psycho-educatie tijdens de individuele gesprekken
- Vergroten zelfmanagement
- Groepscursus Grip op je stemming
- Groepscursus Imaginary Cognitive Therapy (IMCT)
- Life chart methode (werken met een stemmingsgrafiek)
- Signaleringsplan (samen met uw naasten)
- Steun bij het accepteren van de stoornis
- Steun en begeleiding van uw naasten
Zorgaanbod op indicatie:
- Ondersteuning en begeleiding voor bijkomende problematiek
- Psychologische of psychotherapeutische behandeling individueel of als groepstherapie;
- Relatie- en gezinstherapie (systeemtherapie)
- Wandelgroep
Centrum Bipolair is onderdeel van de GGzE en werkt nauw samen met andere teams binnen onze instelling. Teams die vaak op andere locaties gevestigd zijn en die een breed pallet van zorg aanbieden. Waar nodig kan dit betekenen dat u in het kader van uw behandeling gebruik kunt maken van het zorgaanbod van andere teams/locaties. Denk hierbij bv aan lichttherapie in het LichtCafe of de sociale angstgroep. Wanneer u in de avonduren of in het weekend onverhoopt in een acute crisis komt, kunt u terecht bij de crisisdienst van GGzE.
Team bipolair als specialistisch centrum stelt zich als doel om voor u de beste behandeling te organiseren voor uw bipolaire kwetsbaarheid. Daarvoor bieden we een kwalitatief hoogstaand programma gericht op stemmingsstabilisatie, het ontwikkelen van zelfmanagement en herstelgerichte zorg en werken we samen met onze ketenpartners.
In de regel duurt het traject bij ons centrum 3 jaar.
Mocht na deze periode van drie jaar nog ondersteuning nodig zijn, kijken we samen met cliënt en naasten wat de behoefte er is en waar dit het best passend is.
Hoe gaat Centrum Bipolair te werk?
Centrum Bipolair werkt volgens de landelijke richtlijnen en zorgstandaard op het gebied van bipolaire stoornissen. De zorg is multidisciplinair georganiseerd. Dat wil zeggen dat er binnen het centrum verschillende disciplines werken: ambulant verpleegkundigen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, ervaringsdeskundigen, trajectbegeleiders, GZ en KP - psychologen, relatie- en gezinstherapeut en psychiaters. Hoe vaak en met wie u gesprekken voert, hangt af van de situatie en de fase van de behandeling. De gesprekken duren meestal dertig minuten.
Medicijnen zijn belangrijk bij de behandeling van de bipolaire stoornis. Vaak zijn deze nodig om de stemming stabiel te krijgen en te houden. Omdat deze medicijnen vaak voor langere periodes worden voorgeschreven is het belangrijk dat deze u niet of niet teveel hinderen in het dagelijks leven. Centrum Bipolair biedt hierin de nodige specialistische kennis en zorg.
Tijdens een stabiele periode is de behandeling gericht op terugvalpreventie. Dit wordt de onderhoudsbehandeling genoemd. Hierbij staan het vergroten van het zelfmanagement en het betrekken van naasten centraal. Zelfmanagement is de vaardigheid om beter te leren omgaan met uw kwetsbaarheden en klachten en het benutten van uw sterke kanten. U krijgt zicht op wat de invloed is van uw leefstijl op stemmingsgevoeligheid. Het doel is dat u uw vaardigheden vergroot om stabiel te blijven en om een eventuele nieuwe stemmingsontregeling in een vroeger stadium te herkennen en hierna te kunnen handelen (=zelfmanagement). Hiervoor zijn groepscursussen ontwikkeld die in principe alle patiënten doorlopen. Er wordt bewust in groepen gewerkt. Dit zorgt voor herkenning en onderlinge steun en begrip voor u en uw naasten. Bovendien heeft dit een positief effect op het herstelproces.
SAMENWERKEN AAN HERSTEL
Psychische klachten en zo ook de bipolaire stoornis staan nooit op zichzelf. Vaak hebben ze te maken met en hebben zij invloed op de situatie waarin iemand leeft. Relaties, gezin en andere naasten vormen een systeem met elkaar. Naasten kunnen een ondersteunende, coachende rol hebben voor u. Zij kunnen ook behoefte hebben aan steun en/ of willen graag handvatten aangeboden krijgen over hoe zij als naasten met de situatie kunnen omgaan. Een kennismaking van u en uw naasten met onze systeem(gezins-) therapeute hoort dan ook tot de standaardzorg van ons centrum. Tijdens een stemmingsontregeling is de behandeling gericht op herstel van uw stemming. De zorg wordt dan intensiever. De zorg wordt niet alleen gegeven door uw vaste en ver- trouwde behandelaars maar ook andere teamleden zijn dan beschikbaar om u te bieden wat nodig is. Er kan op indicatie iemand bij u thuiskomen. Ook is de inzet van LichtCafé waardevol in de behandeling van een bipolaire depressie. In het LichtCafé wordt dagelijks lichttherapie gegeven in combinatie met handvatten op het gebeid van leefstijl.
Wanneer uw stemming weer stabiel is, vermindert de intensiteit van zorg weer. Zo bieden we zorg op maat.