Lichttherapie is een behandeling waarbij je ogen worden blootgesteld aan intens wit licht. Dit licht komt van een lamp met een lichtsterkte van 10.000 lux, zonder UV-straling. De behandeling duurt meestal een half uur per dag en wordt in de ochtend gegeven.
Bewezen werkzaam
Lichttherapie is bewezen werkzaam. Bij de meeste mensen met een winterdepressie die lichttherapie hebben ondergaan, zijn de klachten verdwenen. Dit is meestal na 1 à 2 weken lichttherapie al het geval. Ook bij een verstoord slaapritme , is lichttherapie een effectieve behandelvorm.
Het heeft bij een grote groep mensen ook een gunstig effect bij premenstrueel syndroom (PMS) en ADHD. Maar ook bij zwangerschapsdepressie en niet-seizoensgebonden depressies. Hier wordt momenteel ook onderzoek naar gedaan.
Wat doet lichttherapie?
Met lichttherapie beïnvloed je je biologische klok. Deze interne klok zorgt ervoor dat je lichaamsfuncties zoals hartslag, bloedsuiker, gemoedstoestand en slaapritme goed geregeld worden. De biologische klok loopt bij iedereen een beetje anders en duurt nooit precies 24 uur. Het is belangrijk dat deze klok elke dag opnieuw goed gezet wordt. Het goed zetten gebeurt vooral door het licht in de ochtend. Als je biologische klok een vast ritme heeft voel je je prettiger. Door tekort aan daglicht, kan je biologische klok ontregeld raken. Dit uit zich dan in klachten passend bij winterdepressie:
- neerslachtigheid of depressiviteit
- minder energie
- meer zin in zoetigheid (craving)
- toename van slaapbehoefte
- vermoeidheid overdag
- minder zin om dingen te ondernemen
Overigens helpt niet alleen ochtendlicht om je interne klok goed te zetten. Ook een vast dagritme, gezonde voeding, bewegen en sociale contacten spelen een belangrijke rol.