Individuele Plaatsing en Steun (IPS)

  • mrt 2019
  • 2474
GGzE Trajectbegeleiding

INDIVIDUELE PLAATSING EN STEUN (IPS)

Naast het bieden van Trajectbegeleiding, die gericht is op het vinden en behouden van passende leer- en werkomgevingen volgens het ‘trainen-dan-plaatsen’ principe, wordt met name binnen centrum Autisme, FACT en vanuit De Boei-Promenzo ook IPS trajectbegeleiding geboden. IPS staat voor individuele plaatsing en steun en is een wetenschappelijk bewezen arbeidsbegeleidingsmodel voor mensen met ernstige psychische problematiek (EPA) en daarnaast voor mensen met een common mental disorder (CMD).

IPS is dè methode om mensen met psychische problematiek en die graag willen werken te ondersteunen en te begeleiden bij het vinden en behouden van betaald werk. IPS werkt volgens het principe ‘plaatsen-dan-trainen’. Dit houdt in dat snel gezocht wordt naar betaald werk. Bij voorkeur wordt gezocht naar een parttime- of fulltime baan waarop iedereen kan solliciteren. Werk hebben helpt mensen met een psychische aandoening bij hun herstel. Werk brengt inkomen en financiële zelfstandigheid, sociale contacten, voldoening, persoonlijke waardering en nieuwe ervaringen met zich mee. Het kan een belangrijke ondersteuning betekenen van de eigenwaarde, structuur en routine in het dagelijks leven.

Wie komt in aanmerking voor IPS?

Mensen met een (ernstige) psychische aandoening die in behandeling of begeleiding zijn bij een GGzE (behandel)team. Iedereen die aangeeft dat hij wil werken, kan aan een IPS-traject deelnemen. De behandelaar kan hiervoor een verwijzing doen via het aanmeldingsformulier.