Visiedocument de Wederik voor jongeren, ouders en/of verzorgers
Visie Wederik
Soms lukt het even niet meer om thuis of met huidige hulpverlening beter te worden. Dan staat de draagkracht van de jongere en/of de ouders of opvoeders zo enorm onder druk dat de thuissituatie niet meer bijdraagt aan herstel of zelfs averechts werkt. Op dergelijke momenten kan de Wederik ondersteuning bieden zodat er meer ruimte ontstaat voor groei en ontwikkeling, bij zowel de jongeren als het systeem om hen heen.
Wij bieden jongeren, hun naasten en eventueel reeds betrokken zorgverlening middels een korte opname de juiste handvatten. Dit doen wij door gedurende opname te werken aan doelen die gericht zijn op de problematiek waar tegenaan gelopen wordt. Deze doelen stellen we samen op om de eigen regie te bevorderen en om samen verder te herstellen. Het is voor ons een belangrijk kenmerk om jongeren in hun kracht te zetten en deze verder uit te dragen na ontslag. Het behouden, vergroten en stimuleren van eigen regie, kracht en oplossend vermogen zijn bekende sleutelbegrippen op onze afdeling die wij middels het WKS model overbrengen op onze doelgroep.
Doelgroep
Wij bieden kortdurende crisisinterventies aan jongeren in de leeftijd van 12-21 jaar met diverse psychiatrische problematiek binnen of buiten de GGzE.
De afdeling heeft maximaal 6 bedden die beschikbaar zijn voor een kortdurende opname. Een opname kan ingezet worden als je in acute crisis verkeert waarbij psychiatrische problematiek op de voorgrond staat. Opname is vrijwillig of met een gedwongen kader (CM/ZM) en is altijd bedoeld ter ondersteuning en aanvullend op de behandeling die al bestaat of die nodig is.
Aan het begin van opname plannen wij een week later een zogenoemd ZAG gesprek, dit staat voor Zorg Afstemming Gesprek. In dit gesprek evalueren we met alle betrokken partijen hoe de opname na een week is verlopen en of er nog opname doelen zijn die behaald dienen te worden. Afhankelijk van de situatie kan een opname verlengd worden met een totale duur van maximaal drie weken of ontslag geïndiceerd worden.
Werkwijze (WKS model)
Op de Wederik werken wij met het Willem Kleine Schaars (WKS) model.
Dit doen we door duidelijke doelen te stellen en respect in de samenwerking met elkaar te hebben. Hierbij is een actieve en betrokken houding vanuit alle partijen belangrijk. Wij nemen niets over wat jij zelf en jouw omgeving zelf kan. Ook hierbij is de continuïteit van zorg van bestaande behandelrelaties belangrijk.
Op de Wederik bieden wij ondersteuning gericht op zelfregie. Het WKS model helpt bij deze zoektocht naar jouw eigen regie in jouw mogelijkheden. Bij dat wat niet lukt, ondersteunen wij je. Elke jongere krijgt twee zaakwaarnemers (begeleiders) toegewezen die nauw betrokken zijn bij het proces. De andere teamleden zijn jouw ondersteuners en bieden ondersteuning in de dagelijkse dingen en afspraken die je met je zaakwaarnemer hebt gemaakt.
Wij leveren maatwerk en kijken daarom naar waar jouw vraag ligt en daaruit stellen we opnamedoelen. We hebben diverse middelen tot onze beschikking welke ingezet kunnen worden. Ons aanbod bestaat uit het schrijven van een signaleringsplan, werken aan opnamedoelen, het afnemen van de suïcidepreventie lijst wanneer suïcidaliteit een rol speelt en bieden van een time-out, rust en structuur.
Tevens is inschakelen van onze systeemtherapeut mogelijk, bieden we Intensive Home Treatment (IHT) en behoort medicamenteuze ondersteuning tot de mogelijkheden.
Verwijzing
In overleg met de verwijzer wordt per opnamevraag afgewogen of opname op dat moment passend en haalbaar is.
Wij werken zonder wachtlijst. Indien de verwijzer een opnameverzoek heeft en er is niet direct een bed dan kan de verwijzer contact blijven houden tot dat er weer een bed vergeven kan worden.
Wij bieden geen overbruggingszorg of langdurige behandeling op de afdeling. Voor vragen omtrent diagnostiek of behandeling kan je terecht bij de ambulante zorg van GGzE Kind en Jeugd.