Visie & Werkwijze

  • jan 2023
  • 3241
De Wederik

Visiedocument de Wederik voor jongeren, ouders en/of verzorgers

Visie Wederik

Beter worden doe je liefst samen. Wij bieden jongeren en hun naasten, middels een korte opname, de juiste handvatten en bevorderen de eigen regie om samen verder te herstellen. Wij staan voor het behouden van deze eigen regie van de jongeren en systeem en bieden hierbij ondersteuning. Eigen kracht en het vergroten van het oplossend vermogen zijn sleutelbegrippen.

Soms lukt het even niet meer om thuis beter te worden. Dan staat de draagkracht van de jongere en/of de ouders of opvoeders zo enorm onder druk dat de thuissituatie niet meer bijdraagt aan herstel of zelfs averechts werkt. Op deze momenten kan de Wederik hulp bieden zodat er weer ruimte komt voor groei en ontwikkeling, bij zowel de jongeren als het thuissysteem.

De bestaande behandelrelaties willen we hierbij niet doorkruisen maar juist versterken. Wij adviseren dan ook altijd om bestaande behandelafspraken doorgang te laten vinden gedurende opname.

De missie van de Wederik is om jongeren, hun ouders en al bekende hulpverleners in moeilijke situaties middels een korte opname, de juiste handvatten te geven, zodat zij weer voldoende regie krijgen om verder herstel in de thuissituatie mogelijk te maken.

Voor wie/aanbod

We bieden kortdurende crisisinterventies aan jongeren in de leeftijd van 12-21 jaar met een reeds bestaand behandelcontact binnen of buiten de GGzE.

Crisisunit: De afdeling heeft maximaal 7 bedden die beschikbaar zijn voor een kortdurende opname van maximaal 3 weken. Een opname kan ingezet worden als je in acute crisis verkeert waarbij psychiatrische problematiek op de voorgrond staat. Opname is vrijwillig of met een gedwongen kader (CM/ZM) en is altijd bedoeld ter ondersteuning en aanvullend op de behandeling die al bestaat of die nodig is.

Intensive Home Treatment (IHT):

Indien geïndiceerd, kan na opname IHT geboden worden. Hiermee zijn we in staat om klinische opname zo kort als noodzakelijk te laten duren, en de cliënt zo snel als mogelijk weer in eigen omgeving de kans te geven, verder te werken aan herstel.

Werkwijze (WKS model)

Het behouden van de eigen regie van de jongere en ondersteuning bieden aan de jongere en zijn omgeving staan centraal in onze werkwijze. Daarnaast zijn het vergroten van de eigen krachten en het oplossend vermogen van de jongere en het gezin voor ons sleutelbegrippen. Wij werken dwang en drang voorkomend. Op de Wederik werken wij met het Willem Kleine Schaars (WKS) model.

Dit doen we door duidelijke doelen te stellen en respect in de samenwerking met elkaar te hebben. Hierbij is een actieve en betrokken houding vanuit alle partijen belangrijk. Wij nemen niets over wat jij zelf en jouw omgeving zelf kan. Ook hierbij is de continuïteit van zorg van bestaande behandelrelaties belangrijk.

Op de Wederik bieden wij ondersteuning gericht op zelfregie. Het WKS model helpt bij deze zoektocht naar jouw eigen regie in jouw mogelijkheden. Bij dat wat niet lukt, ondersteunen wij je. Elke jongere krijgt twee zaakwaarnemers (begeleiders) toegewezen die nauw betrokken zijn bij het proces. De andere teamleden zijn jouw ondersteuners en bieden ondersteuning in de dagelijkse dingen en afspraken die je met je zaakwaarnemer hebt gemaakt.

Wij leveren maatwerk en kijken daarom naar waar jouw vraag ligt en daaruit stellen we opnamedoelen. We hebben diverse middelen tot onze beschikking welke ingezet kunnen worden. Ons aanbod bestaat uit het schrijven van een signaleringsplan, voeren van gesprekken volgens de CASE-methodiek wanneer suïcidaliteit een rol speelt en bieden van een time-out, rust en structuur.

Tevens is inschakelen van onze systeemtherapeut mogelijk, bieden we Intensive Home Treatment (IHT) en behoort medicamenteuze ondersteuning tot de mogelijkheden.

Verwijzing

In overleg met de verwijzer wordt per opnamevraag afgewogen of opname op dat moment passend en haalbaar is.

Wij werken zonder wachtlijst. Indien de verwijzer een opnameverzoek heeft en er is niet direct een bed dan kan de verwijzer contact blijven houden tot dat er weer een bed vergeven kan worden.

Wij bieden geen overbruggingszorg of langdurige behandeling op de afdeling. Voor vragen omtrent diagnostiek of behandeling kan je terecht bij de ambulante zorg van GGzE Kind en Jeugd.