Looptijd: 2019-2021
Betrokkenen: Inge Braspenning (Fontys), Karlijn Cranen (Tranzo), Liselore Snaphaan (GGzE/Tranzo), Eveline Wouters (Fontys/Tranzo)
Doel: Factoren leren begrijpen die succesvolle implementatie van Leefstijl monitoring (infraroodsensoren om beweging vast te leggen) om alleenstaande kwetsbare ouderen te ondersteunen bij het zelfstandig thuiswonen, stimuleren of juist belemmeren.
Aanpak:
Middels interviews met alle belanghebbende stakeholder voor de implementatie van Leefstijlmonitoring werden belangrijkste thema's van het implementatieproces geïdentificeerd. De gegevens zijn gerangschikt volgens een thematisch kader op basis van de normalisatieprocestheorie (NPT).
Resultaten
Alle belanghebbenden (n=14) waren het erover eens dat leefstijlmonitoring kan leiden tot verschillende gezondheidsvoordelen voor oudere volwassenen. Wel werden er vraagtekens geplaatst bij kostenefficiënt, er is behoefte aan een meer flexibele gezondheidszorgstructuren om LM met succes te kunnen implementeren. Alle belanghebbenden erkenden het feit dat LM een transitie van zorg en verantwoordelijkheden vereist, zoals een duidelijke inclusie strategie voor cliënten, een duidelijke ambassadeursstrategie voor zorgprofessionals, en belang van betrouwbare technologie.