De missie en visie van Kliniek Autisme

  • mrt 2023
  • 1384
Kliniek Autisme

Missie
Onze zorgverlening heeft als doel om eigen regie te vergroten en individuele vrijheid van handelen te verbeteren, wanneer op meerdere levensgebieden problemen worden ervaren door de cliënt, met als doel het lijden van de cliënt te verlagen en kwaliteit van leven te vergroten. Ons streven is het optimaliseren van vaardigheden en het op maat aanbieden van behandeling. Hierin richten wij ons op het functioneren binnen de vijf levensgebieden. De vijf levensgebieden zijn wonen, dagbesteding, financiën, sociaal netwerk en psychische en lichamelijke gezondheid. Om de continuïteit van zorg te waarborgen betrekken we graag de naasten van de cliënt.

Visie
Kliniek Autisme is een behandelafdeling binnen GGzE, die deel uitmaakt van eenheid ‘De Kleine Beek’. Kliniek Autisme bestaat uit 10 bedden. De kliniek heeft naast een regionale functie ook een supra regionale taak en kan cliënten van buiten het zorggebied van de GGzE opnemen. Met verwijzers van buiten de regio worden terugkeerafspraken gemaakt. Er wordt een inspanning van de verwijzer verwacht om onderdeel te zijn van de behandeling door bij zorgplanbesprekingen aan te sluiten.

De doelgroep van Kliniek Autisme betreft cliënten vanaf achttien jaar met een autismespectrumstoornis (ASS) en een IQ boven de 80. Daarnaast kan er sprake zijn van co morbiditeit. Tevens kunnen cliënten zonder ASS waarbij het behandel milieu van de kliniek aansluit ook behandeld worden. De problematiek of de situatie van de cliënt is vaak dermate complex dat ambulante behandeling (tijdelijk) niet toereikend is en dat klinische behandeling wenselijk is. Cliënten kunnen zowel met een vrijwillige als juridische (civielrechtelijke) status worden opgenomen. Kliniek Autisme kent beveiligingsniveau 1. Dit betekent dat primair cliënten geplaatst worden die met alle vrijheden om kunnen gaan.

Kliniek autisme hanteert een behandelduur van maximaal 6 maanden. De behandeling in Kliniek Autisme is geschikt voor mensen die bereid zijn en motivatie hebben om te werken aan psychische klachten en aandoeningen. De kliniek ondersteunt daarnaast de cliënt om zijn of haar mentale gezondheid en veerkracht te verbeteren. Er is volop aandacht voor een zinvolle dag invulling en re-integratie in de maatschappij. Kliniek Autisme maakt gebruik van de methodiek van het Willem Kleine Schaars model (WKS-model). Het WKS-model helpt bij de zoektocht naar zelfregie, om helpende en gezonde keuzes in je leven te maken: ‘’Dat wat je zelf kan, blijf je zelf doen. Bij dat wat niet lukt, ondersteunt het team je’’.

Het gelijktijdig behandelen van co-morbiditeit verloopt integraal met een transdiagnostische benadering gericht op prikkel- en informatieverwerking (waarnemen), omgaan met angst en spanning (arousal), verbeteren van het executief functioneren en emotieregulatie, omgaan met verlies en trauma, bevorderen van sociale interactie of sociaal functioneren en het plannen en organiseren van dag-/ weektaken (regelsystemen). De behandeling van de cliënt verloopt samen met belangrijke naasten en de verwijzer (triadisch werken). Zij zijn in elk geval fysiek aanwezig bij de zorgplanbesprekingen die om de zes weken plaatsvindt.

Voorwaarde van de behandeling is dat cliënten een woonplek hebben om de re-integratie in de eigen omgeving te oefenen. Er wordt gebruik gemaakt van de modules van GGzE Select Autisme. GGzE Select Autisme Ambulant is een gespecialiseerd diagnostiek- en behandelcentrum voor volwassenen met ASS en hun naasten. Daarnaast ondersteunen e-health modules van Minddistrict en dagbesteding de behandeling.

Het vereist een bepaalde draagkracht van cliënten om de intensieve behandeling aan te kunnen. Crisisgevoeligheid of aandoeningen die een langere behandeltijd nodig hebben zijn daarom minder of niet geschikt voor een opname in Kliniek Autisme. Bij ernstige crisisgevoeligheid is een HIC/ IC voorliggend. Indien cliënten tijdens de behandeling in de kliniek in een crisis komen kan worden uitgeweken naar HIC/ IC. Bij cliënten van buiten de regio wordt de terugnamegarantie ingezet.

De kliniek maakt in samenwerking met de cliënt, zijn of haar naasten en de betrokken hulpverlening een zorgvuldige afweging of een behandeling in de kliniek effectief en haalbaar is. Het intake gesprek richt zich op deze afweging. Door middel van e-health modules kunnen cliënten alvast een beeld krijgen van de aanstaande opname. Voor meer informatie zie behandeltraject.

In Kliniek Autisme werken verschillende disciplines. Het multidisciplinaire team bestaat uit een psychiater, GZ of klinisch psycholoog, sociaal agogen, verpleegkundigen, een ervaringsdeskundige en een klinisch psycholoog in opleiding. Kliniek Autisme is een leerafdeling, wat betekent dat er stagiaires en een leerling verpleegkundige en agogen opgeleid worden. Het team is zelf organiserend.

Er is geen fysieke nachtzorg aanwezig op de afdeling. Nachtzorg wordt geboden door een overkoepelend team dat op afstand oproepbaar is door cliënten en in overleg met het begeleidingsteam.
Het behandeleffect wordt gemeten met gevalideerde vragenlijsten IROC. Bij opname worden vragenlijsten afgenomen waaronder suïcidepreventie vragenlijst en leefstijlanamnese. Er wordt een signaleringsplan opgesteld en een beeldvorming wordt gemaakt in overleg met jou.