Informatie voor familie en naasten

  • mei 2021
  • 244
GGzE Nestor - NP vervolg

Samen
Familie en naasten zijn heel belangrijk als het gaat om herstellen en het herstelproces van degene die opgenomen is. Je kent hem of haar als geen ander. Je weet hoe iemands leven eruitziet. Wel wordt er meteen in het begin afgesproken wie als contactpersoon optreedt. Als contactpersoon ben je tijdens de hele periode nauw betrokken. Samen komen we verder.

Persoonlijk begeleiders
Bij opname worden er minimaal twee persoonlijke begeleiders (pb'ers) aangewezen. Deze begeleiders zijn tijdens de periode dat iemand bij ons verblijft betrokken bij je naaste. Je kunt bij hen terecht voor vragen, je zorgen en je opmerkingen. Ook zorgen zij ervoor dat het dossier op orde is en de officiƫle gesprekken gepland worden. Zij zullen, als dat mogelijk is, zelf ook aanwezig zijn tijdens deze gesprekken.

Waar kun je vragen stellen
Heb je vragen over de aandoening, de behandeling of over de wijze waarop je betrokken wordt bij de zorg? Stel ze gerust aan de pb'ers, andere teamleden of de behandelaren. Gaat het om persoonlijke informatie over je naaste, dan moet degene die bij ons verblijft daar officieel toestemming voor geven.

Hulp en ondersteuning voor jezelf
Niet alleen voor degene die in crisis is geraakt, maar ook voor jou als naaste gaat het om een periode waarin veel gebeurt. Het kan dat je zelf ook hulp en ondersteuning kunt gebruiken. Misschien hebben andere familieleden extra hulp nodig. Vraag aan de teamleden wat de mogelijkheden zijn.

Familievertrouwenspersoon
Heb je zorgen of vragen waar je geen antwoord op krijgt? De familievertrouwenspersoon (fvp) is er voor extra ondersteuning. Zij denken en zoeken met je mee. Een fvp is onafhankelijk en altijd vertrouwelijk. GGzE heeft twee mensen die ingeschakeld kunnen worden.

Chris de Haas

Judith van Nimwegen

Twee praktische aanvullingen: waardevolle spullen en de was
Geadviseerd wordt om geen grote geldbedragen of waardevolle spullen op de afdeling te bewaren. Neem waardevolle spullen mee naar huis! Het personeel neemt in principe niets in bewaring. Er zijn geen kluisjes op de afdeling. De afdeling is niet verantwoordelijk voor geld en/of spullen die verloren raken.

Het wassen van kleding wordt door naasten gedaan. Is dit niet mogelijk, dan is er een wasmachine en een droger beschikbaar op de afdeling.