Kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie

  • mei 2020
  • 793
De Catamaran

Startpagina

Wij helpen je om je problemen het hoofd te bieden en weer te gaan zien waar je goed in bent. Zodat je je leven weer kunt vormgeven zoals jij dat graag wilt.

Soms lijken moeilijkheden zich alleen maar op te stapelen. Bijvoorbeeld als je psychiatrische problemen hebt, thuis en/of op school bent vastgelopen of als je in contact bent gekomen met politie of justitie. In die gevallen biedt De Catamaran hoog specialistische hulp. De Catamaran bestaat uit twee klinieken en een polikliniek waar zorg en/of behandeling wordt geboden aan jongeren tussen 14 en 23 jaar.

Veel cliënten hebben een juridische maatregel gekregen van de rechter. Soms is er (nog) geen maatregel opgelegd, maar is er volgens de rechter reden voor behandeling. Bij De Catamaran helpen we je om je persoonlijke risicofactoren te leren (her)kennen en er beter mee te leren omgaan. Zo voorkom je dat je in de problemen komt of dat je (opnieuw) in aanraking komt met politie of justitie. Wij helpen je om je problemen het hoofd te bieden en weer te gaan zien waar je goed in bent zodat je je leven weer kunt vormgeven zoals jij dat graag wilt.

De Catamaran, kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie

De Catamaran, kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie biedt gespecialiseerde behandeling aan jongeren met meervoudige, complexe ontwikkelings- en gedragsproblemen. De kliniek richt zich op jongeren tussen de 14 en 23 jaar die zijn vastgelopen in het leven: thuis, op het werk, op school en/of in relaties. Ook zijn ze in aanraking gekomen met politie of justitie. Opname hier is een onderdeel van de maatregel vanuit het strafrecht.

Voor ons is het belangrijk dat een jongere mee wil werken aan behandeling. De doelstelling is voorkomen van terugval.

De behandeling is gericht op vermindering van recidiverisico waarbij delictanalyse, risicotaxatie en risicomanagement centraal staan. Behandeling is daarbij gericht op de onderliggende diagnoses zoals Autismespectrumstoornissen, ADHD, hechtingsproblemen, angst- en stemmingsproblemen, PTSS etc. Tevens is behandeling gericht op onderliggende problematiek die een rol speelt bij delictpleging en –recidive. Dit betreffen veelal: verslaving, seksueel grensoverschrijdend gedrag, agressie, trauma, systeemproblemen etc.

Hiernaast is er specifiek aandacht voor resocialisatie, dagbesteding/werk/onderwijs, verlof, zinvolle vrijetijdsbesteding, vergroten van zelfredzaamheid en zelfstandigheid en het creëren van een passend vervolgperspectief.

Behandeling betekent: het deelnemen aan het leefmilieu op de afdeling. Er wordt samenwerking verwacht met groepsleiders en omgang met andere jongeren.

De behandeling vindt plaats binnen een 24 uurs behandelsetting, beveiligingsniveau 2, waarbij structuur, duidelijkheid en grenzen worden aangereikt in een motiverend, ondersteunend en veilig therapeutisch milieu. Behandeling wordt vorm gegeven door een multidisciplinair team waarbij de psychiater en de klinisch psycholoog nauw samenwerken. Begeleiding bestaat uit verpleegkundigen, agogische medewerkers en anderen.

Naast het leefmilieu is een belangrijke pijler in de behandeling het deelnemen aan het therapie aanbod wat individueel bepaald wordt.

Er wordt gewerkt vanuit de Willem Klein Schaars methode, dit wordt verderop uitgelegd.

Jongeren kunnen school volgen op het DOK (Voortgezet Speciaal Onderwijs op het terrein van de GGzE), gaan elders naar school, hebben werk of een andere vorm van dagbesteding. Er is ook een uitgebreid aanbod voor activiteiten op de Catamaran.

Tijdens de behandeling wordt stapsgewijs gewerkt aan het krijgen van meer vrijheid/zelfstandigheid en het kunnen nemen van verantwoordelijkheid.

De behandeling duurt ongeveer een jaar, met een uitzondering voor jongeren die een PIJ maatregel opgelegd hebben gekregen. Deze behandeling duurt vaak langer.

De kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie bestaat uit drie afdelingen waar in totaal 25 jongeren opgenomen kunnen worden. Op een van de afdelingen is een very intensive care unit gerealiseerd met 4 bedden. Op deze afdeling bestaat de mogelijkheid om jongeren nog meer individueel en intesief te begeleiden.

De kliniek is geen woonplek, want iedereen die hier wordt opgenomen gaat uiteindelijk naar een andere vervolgplek; vaak naar een andere vorm van begeleid wonen, een reguliere GGZ instelling of naar een eigen woonomgeving terug.

Hopelijk kun je alle informatie die je zocht vinden op onze website. Zo niet, neem gerust contact met ons op. Vul het contactformulier in, laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. CONTACTFORMULIER