GGzE mag zorg aan ex-tbs’er stoppen en hem daarmee uit zijn woning zetten

  • 11 apr
  • Reginald Snijder
  • 29
Reginald Snijder
De Catamaran

DEN BOSCH/EINDHOVEN - Zorginstelling GGzE heeft alsnog groen licht gekregen van de Rechtbank Oost-Brabant om de begeleiding van een ex-tbs’er stop te zetten. Daarmee valt ook zijn woning weg.


Laatste update: 10-04-24, 19:53 Bron: ED

Tijdens de zitting van begin februari bleek dat de man opnieuw in de cel is beland. De Eindhovenaar zou zijn veroordeeld voor heling en komt in de loop van deze maand vrij. Grote vraag is waar hij dan heen moet. Veel mensen die hun huis verliezen zijn aangewezen op de opvang voor daklozen. Een deel van hen vindt het daar te druk en onprettig, en zwerft op straat.

Eerder vocht de advocaat van de man nog met succes de zorgstop en het verlies van zijn woning aan. Hij kwam na het einde van zijn tbs-straf in deze zogenaamde DOOR!-woning. DOOR! is een project waarbij mensen woonbegeleiding krijgen. Als ze na een of twee jaar eenmaal geleerd hebben om op eigen benen te staan, komt het huurcontract op hun eigen naam te staan. Als dat eenmaal zo is, geldt er huurbescherming en kunnen ze niet langer zomaar op straat gezet worden.

Volgens GGzE werkte de man nooit goed mee en heeft hij bijna niets gedaan om zijn woning in te richten. De rechter vindt dat GGzE de man duidelijk had moeten maken dat hij hiermee het risico liep op het verliezen van zijn woning. De GGzE deed dat onvoldoende, en verlengde de overeenkomst keer op keer met een half jaar. ,,GGzE heeft erkend dat zij daarin is tekortgeschoten”, aldus de rechter. Maar daarmee is het huis volgens hem niet opeens een gewone woning geworden, met de bijbehorende huurbescherming.

Inspanningsverplichting

‘Wel brengt dit met zich mee dat GGzE jegens de man een extra inspanningsverplichting heeft om zorg te dragen voor een passend en aansluitend alternatief.’ Temeer omdat hij, toen hij ja zei op DOOR!, afstand deed van de door hem opgebouwde inschrijftijd als woningzoekende. Zonder die inschrijftijd is de man nu bijna kansloos, als hij een andere woning zoekt. De rechtbank gaat ervan uit dat GGzE die inspanningsverplichting handen en voeten geeft, maar verplicht haar daar met zijn uitspraak niet toe.

Volgens de advocaat van de man is dit laatste nog niet gebeurd. Een woordvoerder van GGzE laat weten dat hij niet kan ingaan op individuele casuïstiek. ,,Maar onze organisatie respecteert een rechterlijk vonnis en geeft daar uitvoering aan.”