Artikel ED _ 7 feb

Gearchiveerd
  • 7 feb
  • Reginald Snijder
  • 58
Reginald Snijder
Voor iedereen

Cliënt GGzE is niet bij eigen rechtszaak tegen einde hulp en huis: Eindhovenaar blijkt celstraf uit te zitten

DEN BOSCH - De civiele rechtszaak van een Eindhovenaar tegen de GGzE nam dinsdag een bijzondere wending. De cliënt was afwezig. Hij blijkt in december vanwege heling te zijn veroordeeld tot een celstraf en zit tot maart in de gevangenis.

Vanda van der Kooi  Bron: ED

Die celstraf wordt mogelijk nog langer, omdat er nog drie andere strafzaken tegen hem lopen. Van tevoren leek de Eindhovense man een goede kans te maken om zijn rechtszaak tegen de GGzE te winnen, en te voorkomen dat zijn begeleiding stopt en hij op straat komt te staan.

Terug bij af?

Nu dreigt hij terug te zijn bij af. Het gaat om een man die in 2020 vrijkwam uit de Woenselse Poort, een inrichting van de GGzE voor mensen met een psychiatrische aandoening. In de drie jaar die volgden deed hij mee met het project DOOR!, waarbij woonbegeleiding en woonruimte van een woningcorporatie aan elkaar zijn gekoppeld.

Vorig jaar wist hij met een kort geding te voorkomen dat die begeleiding plots stopte en hij op straat kwam te staan. De rechter vond toen dat de GGzE niet hard maakte waarom de man na vijf stilzwijgende verlengingen opeens tussentijds weg moest.

De GGzE heeft gewacht tot de termijn van die laatste verlenging deze maand verliep, en probeert het nu opnieuw. De advocaat van de cliënt heeft weer een kort geding aangespannen om huisuitzetting te voorkomen. Dat de man nu in de cel zit is voor stichting GGzE een nieuw argument, zo bleek dinsdag tijdens de zitting. ,,En de indicatie van de gemeente is nu ook verlopen”, zo voerde haar advocaat aan.

Wat voor verantwoor­de­lijk­heid voelt de GGzE?

Rechter, Rechtbank Oost-Brabant

De rechter vroeg zich af hoe het verder moest, mocht de stichting in het gelijk worden gesteld en de man straks uit de cel komt. ,,Wat voor verantwoordelijkheid voelt de GGzE? Kan de GGzE hem een zetje in de goede richting geven?”, vroeg de rechter. Haar advocaat zag hier geen mogelijkheid toe. ,,We beschikken zelf niet over woonruimte. En als er geen indicatie meer is van de gemeente, kunnen we iemand niet opnemen.”

Het is volgens hem aan het Openbaar Ministerie om te bepalen wat er met de man moet gebeuren. ,,Als hij weer vrijkomt, dan kan hij worden aangemeld bij de daklozenopvang in Eindhoven.”

Van begeleiding kwam niks terecht

De Eindhovenaar kreeg jarenlang de kans zich niet aan afspraken te houden. ,,Ik ging vorig jaar elke week langs, maar ik hem maar negen keer gezien”, zei zijn GGzE-woonbegeleidster, een jonge vrouw. ,,Hij zegde de afspraak telkens af of was er niet.” In drie jaar tijd deed de man ook bijna niks aan de inrichting van zijn woning. Volgens de advocaat van GGzE aanvankelijk een bewuste keuze, om hem de ruimte te geven uit zichzelf iets te ondernemen.

Op de vraag van de rechter waarom de man nooit duidelijk te horen kreeg dat hij door zijn gedrag het risico liep alles kwijt te raken, bleef het stil. Hij doet binnen drie weken uitspraak. Dan zal blijken of de Eindhovenaar dit tweede kort geding wint, net als het vorige, of verliest.