GGzE opnieuw naar rechter om Eindhovense man uit zorg en woning te zetten: ‘Hoe sociaal is de GGzE eigenlijk?’

Gearchiveerd
  • 11 jan
  • Reginald Snijder
  • 42
Reginald Snijder
Voor iedereen

EINDHOVEN - Stichting GGzE wil opnieuw proberen om een Eindhovenaar zijn begeleiding en daarmee ook zijn woning te ontnemen, nadat een eerdere poging sneuvelde bij Rechtbank Oost Brabant. Zijn advocaat is verbijsterd. ,,Hoe sociaal is de GGzE eigenlijk?”

Vanda van der Kooi 11-01-24, 10:02 Bron: ED

De Helmondse advocaat Roel Janssen spande in november namens zijn cliënt met succes een kort geding aan tegen het plan van de GGzE om diens woonbegeleiding stop te zetten. De GGzE wilde van de cliënt af omdat hij zich ‘niet begeleidbaar opstelde’ en na lange tijd nog (bijna) niks aan de inrichting van zijn rijtjeshuis had gedaan.

De rechter had op essentiële punten kritiek op het besluit van de stichting. Zo heeft de stichting aan de Eindhovenaar niet duidelijk gemaakt hij zijn woning zou kwijtraken als hij deze niet zou inrichten. Ook klachten bij Woonbedrijf over overlast door bezoekers zijn volgens de rechter te vaag.

Dat heeft de zorginstelling niet op andere gedachten gebracht, zo meldt Janssen. ,,De GGzE gaat door. Op 6 februari staan we weer in de rechtbank.” De rechter merkte in zijn uitspraak onder meer op dat de GGzE in juli 2023 de overeenkomst met de man nog met een half jaar verlengde, en dat het onredelijk was om twee maanden later deze per direct op te zeggen. Janssen: ,,De stichting redeneert dat ze op dit moment, nu dat halve jaar om is, wel in haar recht staat.”

Gemeente wil zo min mogelijk huisuitzettingen

De GGzE kon woensdag nog niet reageren op vragen. Eindhoven betaalt GGzE en andere zorgaanbieders om cliënten van Door! te begeleiden. De gemeente heeft met woningcorporaties afgesproken dat zij huisuitzettingen zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

De man heeft zijn dreigende noodsituatie aangekaart bij het regieteam van de gemeente. Het blijft onduidelijk of de gemeente vindt dat de GGzE in dit geval gelijk heeft, of dat ze om een andere reden niet ingrijpt. ,,Dit is een individuele casus en daar gaan we niet op in”, laat zorgwethouder Samir Toub via een woordvoerder weten.

,,In zijn algemeenheid stellen we als gemeente, samen met onze partners, alles in het werk om inwoners de juiste begeleiding te bieden. Vanzelfsprekend gaan we het gesprek met elkaar aan op het moment dat we signalen ontvangen.”

Als de begeleiding stopt, moet de man meteen ook zijn huurwoning van Woonbedrijf uit. ,,Tijdens de zitting in november zei de GGzE dat hij wel naar de daklozenopvang kan”, aldus Janssen. ,,Ik heb de indruk dat ze doorzetten onder druk van Woonbedrijf. Dat ze willen voorkomen dat woningcorporaties afhaken en andere cliënten straks geen woonruimte meer willen bieden.”

Zijn cliënt zat eerder vast in de Woenselse Poort, een inrichting van de GGzE voor mensen met een psychiatrische aandoening. Toen hij in 2020 vrijkwam werd de man aangemeld bij Door!, waarbij woonruimte en woonbegeleiding gekoppeld zijn. Hij liet zijn huis lange tijd volledig kaal. Volgens zijn advocaat komt dat deels doordat hij bijna geen geld heeft.

Inschrijfduur weg

,,Het erge is: Mijn cliënt stond in 2020 al elf jaar ingeschreven bij de woningcorporaties. Met die inschrijfduur had hij makkelijk op eigen kracht een woning kunnen vinden. Als hij dat had gedaan, dan had hij nu huurbescherming gehad”, zegt Janssen. ,,Maar de GGzE haalde hem over om van Door! gebruik te maken. Daarmee raakte hij ook zijn inschrijfduur kwijt.”