Ondanks dat veel jongvolwassenen in eerste instantie aangeven niet in een groep te willen, weten we dat groepstherapie heel helpend kan zijn. Niemand begrijpt je zo goed als andere jongvolwassenen die dezelfde ervaringen hebben, die ook worstelen met gevoelens en soms overspoeld raken. Het delen van deze ervaringen helpt om je niet zo alleen/raar te voelen. En dát helpt dan weer om je beter te kunnen voelen.
We bieden verschillende behandelvormen in groepsverband aan:
- Werken aan je zelfbeeld, COMET (Competitive Memory Training). Dit is een cognitief-gedragstherapeutische behandelmethode die helpt om je zelfbeeld te verbeteren. Wanneer je veel hardnekkige negatieve gedachten over jezelf hebt kan het helpend zijn om deze training te volgen. Hierbij werk je aan positief denken en positieve gevoelens oproepen. In plaats van uitzoeken hoe het komt dat je deze negatieve gedachten hebt, gaan we je helpen om meer aandacht te vestigen op positieve herinneringen en gebeurtenissen.
- Grip op Emoties: Emoties kunnen je overvallen als ‘duveltjes die uit doosjes springen’. Het ene moment voel je je nog rustig, het volgende moment ben je in alle staten. Herken je dit gevoel? In dat geval kan de training ‘Grip op je emoties’ iets voor je zijn. Dit is een behandeling waarin je leert om meer grip te krijgen op je emoties, zodat je er niet meer zo vaak door overvallen of overspoeld raakt.
- CGT-UP: De CGT-UP is een groepsbehandeling om emotionele ervaringen beter te leren begrijpen, erachter te komen wat voor dingen je doet waardoor klachten misschien juist erger worden én wat je kunt doen om je beter te gaan voelen en het leven te leiden wat je wilt leiden.
- Schematherapiegroep: Door het meemaken en het zien van gebeurtenissen bouwen mensen ervaringen op. Die ervaringen vormen schema’s: patronen van gedachten, gevoelens en gedragingen. Ze zijn vaak in de vroege kindertijd gevormd. Een schema is als het ware de bril waarmee mensen naar de wereld om zich heen en naar zichzelf kijken. Door negatieve ervaringen – bijvoorbeeld in de steek gelaten zijn, mishandeld of gepest zijn, kunnen verkeerde schema’s ontstaan en negatieve patronen zich steeds weer herhalen. Negatieve schema’s zijn hardnekkig en lopen als een rode draad door iemands leven. En hoewel ze vaak niet kloppen, voelen ze wel vertrouwd. Binnen deze groep ga je hiermee aan de slag en kun je ook van elkaars ervaringen leren.
Zie ook de website met het gehele aanbod aan groepstrainingen binnen GGzE Kind en Jeugd: