Groepsgerichte Schematherapie

  • nov 2021
  • Yvonne Wagenaar
  • 199
Kind en Jeugd Trainingen

Ben jij tussen de 18-22 jaar en maak jij steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om het een volgende keer anders aan te pakken? Herken je in je gedrag hardnekkige (ongewenste) patronen, die je niet eenvoudig kunt doorbreken en ervaar je hierdoor op diverse levensgebieden problemen? In dat geval helpt de groepsgerichte schematherapie je verder.

Wat is Schematherapie?
Als we geboren worden zijn we nog afhankelijk van anderen, klein en kwetsbaar. Om te groeien tot een gezonde sterke volwassene heb je bepaalde dingen nodig (behoeften) zoals eten, drinken, slapen en warmte. Maar we hebben ook emotionele behoeften zoals liefde, aandacht, veiligheid, vrolijkheid, verbondenheid en grenzen/duidelijkheid. Soms kan het gebeuren dat je, ondanks goede bedoelingen van ouders/verzorgers, in deze behoeften tekort bent gekomen en je daardoor niet goed kunt uitgroeien tot een sterk volwassen persoon.

Schematherapie helpt je om de oorsprong van gedragspatronen te begrijpen en daarna te veranderen. We gaan kijken hoe je jeugdervaringen doorwerken in je dagelijkse leven nu. Je leert jezelf zodanig veranderen dat je gezonde keuzes gaat maken op alle levensgebieden (zelfzorg / vriendschap / relaties / opleiding / werk). Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier voor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag, maar veranderen ook je gedachten en gevoelens.

Waarom in een groep?
Schematherapie vindt met name plaats in de groep en ondanks dat dit in het begin voor iedereen hel spannend is, is het erg helpend. Herkenning bij anderen kan steunend zijn en de groep fungeert als spiegel naar elkaar. Door steeds samen met de therapeuten en je groepsgenoten te kijken naar wat er gebeurt, kun je automatische en ook vaak niet helpende processen veranderen.

Naast deze groep heb je ook een individuele schematherapeut die je 2-wekelijks ziet én zullen belangrijke mensen uit je omgeving betrokken worden bij je behandeling zodat je ook steeds beter met hen om kunt gaan.

Hoe vaak?
Schematherapie is een intensieve therapievorm die een jaar lang wekelijks 1,5uur plaats vindt in de groep. Daarnaast heb je eens per 2 weken een afspraak met een individuele therapeut. Je ouders / verzorgers zullen bij de therapie betrokken worden.