De Woenselse Poort in pilot ketenveldnorm

  • mei 2020
  • 656
Jaarverslag 2019

Zij vallen nu vaak tussen wal en schip; mensen met gevaarlijk gedrag door een psychische stoornis of een verstandelijke beperking. Of beide. Mensen die geen strafrechtelijke titel (meer) hebben en dus onder 'reguliere' financieringsstromen vallen, maar die wel forensische behandeling en begeleiding nodig hebben. Continuïteit van zorg blijft nodig. Daar wordt aan gewerkt. GGzE en De Woenselse Poort voeren in Oost-Brabant regie op de implementatiepilot ‘ketenveldnorm levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg’, onder aansturing van de regionale Stuurgroep ‘Verward en dan?’

Als er sprake is van een crisis, komt een cliënt vanwege het gevaarlijke en ontwrichtende gedrag terecht op een afdeling ‘beveiligde intensieve zorg’. Daar wordt gewerkt aan stabilisatie, terugdringen van het risico op gevaarlijk gedrag en versterken van beschermende factoren.

Pilot ketenveldnorm: oefenen met implementatie
Vanaf 2020 start de implementatie van de ketenveldnorm. Dit jaar oefenen eerst vier regio’s. Regio Oost-Brabant (38 gemeenten, 2 Zorg- & Veiligheidshuizen en 3 GGZ-instellingen) is één van die regio’s.

Casemanagers uit een ‘ambulant levensloopteam’ zijn langdurig betrokken bij een cliënt. We gaan kijken of casemanagers van verschillende zorgaanbieders in Oost-Brabant geïnteresseerd zijn om te werken in het levensloopteam. Ze zijn een herkenbaar gezicht en zorgen voor continuïteit op alle levensgebieden. Omdat zij de cliënt en het netwerk goed kennen kunnen ze snel een terugval signaleren. Zij moeten zorg snel kunnen opschalen als er sprake is van crisis bij een cliënt.

Op dit moment werken we bij De Woenselse Poort aan een afdeling voor ‘beveiligde intensieve zorg’. Van de zorgverzekeraars hebben we hiervoor financiële ruimte gekregen. We werven nu medewerkers met forensische expertise, zoals herstelgerichte benadering, de-escalerend werken, risicotaxatie en risico gestuurd behandelen. Dat begint aardig vorm te krijgen. We zoeken nog medewerkers en een regiebehandelaar. Zij zullen nauw gaan samenwerken met de casemanagers. De afdeling gaat begin juli open voor cliënten in de levensloopfunctie. Wanneer een cliënt weer stabiel is, wordt het zorgtraject ambulant voortgezet.