Project: Mentale Kracht in de Wijk

  • mei 2020
  • 984
Jaarverslag 2019

Het is al weer even geleden, de werkconferentie ‘Mentale Kracht in de Wijk’ op 11 oktober 2018. Hieraan heeft een groot aantal medewerkers van de verschillende ambulante eenheden deelgenomen. Vervolgens is een projectgroep gestart om uitvoering te geven aan het projectplan ‘Mentale Kracht in de Wijk’. Graag brengen we jullie op de hoogte van de voortgang en waar o.a. de projectgroep de afgelopen periode aan heeft gewerkt.

Aanleiding project ‘Mentale Kracht in de Wijk’
Er verandert veel in het denken over en in de verwachtingen van de ambulante Geestelijke Gezondheidszorg. Het hele veld is landelijk in beweging, denk aan de initiatieven rond Herstel, Redesigning Psychiatrie en De Nieuwe GGZ. Er is sprake van een stijgende tekort aan personeel in de zorg terwijl de zorgvraag blijft of zelfs toeneemt. Mede door de hiervoor genoemde ontwikkelingen wordt een noodzaak gevoeld om ook binnen GGzE de zorg voor cliënten anders te gaan organiseren.

Tijdens de heidag met het concern op 20 juni 2018 is de ambitie uitgesproken om GGzE breed middels een onvoorwaardelijke cliëntgerichtheid en vernieuwing de mentale gezondheid van burgers te vergroten. Dit vraagt om structurele en dagelijkse samenwerking tussen de behandeling (SGGZ en BGGZ), het sociaal domein (zowel begeleiding als participatie), huisartsen en maatschappelijke partners. Daarnaast is de betrokkenheid en inbreng van cliënten, naasten en ervaringsdeskundigen onontbeerlijk; ‘Nothing about us, without us’. Vanuit directie is de opdracht gegeven om deze ambitie voor GGzE te realiseren.

Met de projectgroep Mentale Kracht in de Wijk is de afgelopen periode gewerkt aan het beschrijven en uitwerken van een viertal scenario’s om de zorg binnen GGzE anders vorm te geven. Het doel is om door een geïntegreerd en verbonden hulp- en behandelaanbod dichtbij de burgers, bij voorkeur gebiedsgericht, en in samenspel met relevante stakeholders, de mentale gezondheidszorg te vernieuwen.

Welke stappen heeft de projectgroep doorlopen
Voor de uitwerking en keuze van het richtinggevend scenario is een aantal stappen doorlopen:

  • De huidige situatie van het aanbod binnen FACT, Direct, Select en De Boei is in kaart gebracht.
  • Vanuit F&I is een databestand gemaakt voor de uitwerking van de verschillende scenario’s.
  • De mogelijke scenario’s zijn beschreven en uitgebreider toegelicht, mede op basis van werkbezoeken aan GGZ Noord-Holland-Noord, Utrecht en Zuid-Limburg.
  • Er is een tweetal klankbordgroep bijeenkomsten georganiseerd, één voor de interne vakgroepen op 12 maart en één voor de externe ketenpartners op 19 maart.
  • De huidige knelpunten per eenheid zijn beschreven, inclusief voor- en nadelen per scenario.
  • Er is een impact-analyse gemaakt voor de verschillende scenario’s op onderwerpen als cliënt, stakeholders, medewerker, flexibiliteit, wachtlijsten, expertise, huisvesting, etc.

Onlangs is door de projectgroep een uitwerking van de 4 verschillende scenario’s inclusief de input uit bovenstaande stappen voorgelegd aan de stuurgroep. Naar aanleiding hiervan wordt een financiële paragraaf toegevoegd aan de notitie waarna een keuze wordt gemaakt voor een richtinggevend scenario voor de toekomst (naar verwachting in juni). De projectgroep wordt nu uitgebreid met financiële expertise. Vervolgens zal een implementatiestrategie volgen inclusief alle voorbereidende activiteiten voor implementatie van het richtinggevende scenario. Deze verkenning is uitgebreid, omdat we niet zomaar iets aan onze dienstverlening willen veranderen zonder de gevolgen te overzien en er zijn dus nog geen keuzes gemaakt.