In navolging van de MGDB (MeerGezinsDagBehandeling) voor jongeren, is er voor volwassenen een vergelijkbaar programma ontwikkeld; MeerGezinsDagBehandeling Volwassenen (MGDB V). MGDB V houdt in dat meerdere cliënten met naasten gezamenlijk therapie in een groep volgen. En cliënt bepaalt zelf met welke naasten zij wil gaan samenwerken. Samen wordt een groepsbehandeling gevolgd, waarbij de groep het belangrijkste middel voor verandering is. Door erkenning en herkenning ontstaat een steungroep voor cliënten en hun naasten. Door mee te kijken met de ander, die dezelfde dingen meemaakt als jijzelf, houd je jezelf een spiegel voor. Je kunt mee nadenken en kijken voorbij de angsten, die zo bij een eetstoornis horen. Client en naasten leren om een team te vormen om de eetstoornis heen. Samen leren zij deze in te perken, zodat de client haar vrijheid en autonomie weer terugkrijgt. Naasten kunnen ouders, partner, familie, volwassen kinderen of vrienden zijn.
Doelgroep
MGDB V is bedoeld voor (jong-)volwassenen vanaf ongeveer 18 jaar met een eetstoornis en hun naasten. Er nemen 7 tot 10 systemen per keer deel aan een groep.
Doel
MGDB V heeft het doel om door verbetering van de samenwerking en het versterken van het steunsysteem de invloedsfeer van de eetstoornis in te perken. Samen ga je aan het werk. Dat betekent dat niet alleen de cliënten en hun ervaringen, gedrag en belevingen onderwerp van de aandacht zijn, maar ook die van de naasten. Door te leren wat voor soort helper een naaste is, door te zien wat in eigen gedrag de ander wel helpt en wat niet, door te leren beter daarover met elkaar in gesprek te gaan ontstaat een omgeving, waarin de eetstoornis ‘zich steeds minder thuis’ zal voelen.
Een eetstoornis heeft in de directe omgeving (partner, ouders, kinderen, vrienden) vaak veel gevolgen. Het functioneren van de directe omgeving wordt door een eetstoornis vaak ernstig ontregeld. Niet alleen is het eten heel erg ingewikkeld, ook de onderlinge verhoudingen en communicatie worden verstoord door gevoelens van angst en machteloosheid. Door de eetstoornis niet meer leidend te laten zijn, maar jou en jouw naasten te helpen samen te gaan werken rond de eetstoornis, heb je meer kans grip te krijgen op de stoornis.
MGDB V heeft tot doel veranderingen duurzamer te laten zijn. Door de omgeving mee te nemen in de behandeling ontstaat thuis een situatie, waarin de naasten weten hoe te reageren op gedrag voortkomend uit de eetstoornis. Er ontstaat een situatie waarin zij sneller een eventuele terugval herkennen of risico's op een terugval en weten hoe daarover met jou in gesprek te gaan. Je krijgt een omgeving die weet wat te doen. De ervaring leert dat de communicatie tussen jou en jouw naasten sterk verbetert.
MGDB V maakt het ook mogelijk om zoveel mogelijk thuis te blijven en daar veranderingen in gang te zetten. Een eetstoornis kan al snel leiden tot sociaal isolement. Het dichtbij houden van het alledaagse en het normale leven kan erg helpen en motiveren om de eetstoornis de baas te worden en de gewone dingen weer op te pakken. Datgene wat wel goed gaat, kan zoveel als mogelijk doorgang vinden. In een groep met zoveel systemen zijn aansluitmogelijkheden. Je vindt altijd wel ergens herkenning en erkenning en de steun die je nodig hebt om stappen te zetten.
Inhoud
In de MGDB V worden problemen die je bij het eten ervaart ter plekke samen met jouw naasten aangepakt, met steun van het behandelteam en de andere systemen. De MGDB bestaat uit 17 hele dagen verspreid over vijf maanden, waarin ook met elkaar gegeten wordt. Ter plekke kan geoefend worden met anders gaan eten.
Het programma is gefaseerd. Na een kennismaking met elkaar, wordt eerst gewerkt aan het leren herkennen van de eetstoornis en het veranderen van alle gedrag dat met de eetstoornis te maken heeft. Vervolgens komt het thema samenwerken en communicatie aan de orde.
Niet alle achterliggende problemen kunnen in de groep behandeld worden. We hebben twee belangrijke onderwerpen uitgelicht om te behandelen: het leren omgaan met emoties en spanning en het lichaamsbeeld en zelfbeeld. Wat betreft de emoties zijn er na de 8e dag een tiental extra bijeenkomsten parallel aan de groep voor de cliënten zelf, gericht op het leren verdragen van allerlei gevoelens. Dit thema komt vervolgens uitgebreid in de groep terug. Het zelf- en lichaamsbeeld krijgt verspreid over een aantal dagen ook aandacht. Er worden oefeningen geleerd en eenieder kan kiezen waarmee verder te oefenen, wat het beste bij haar past. Als middel om te veranderen worden technieken uit de cognitieve gedragstherapie gebruikt. In de laatste bijeenkomsten wordt veel aandacht besteed aan het afscheid nemen van elkaar en van de eetstoornis. Er wordt een terugvalpreventieplan gemaakt en een plan van aanpak voor de eerste 6 maanden na de groep.
Het resultaat van deze behandeling is afhankelijk van ieders actieve inzet. Er zal veel geoefend moeten worden en huiswerk gemaakt moeten worden. Ook de naasten zullen aan het werk moeten. Ze zijn er niet alleen om hun dierbare te steunen, maar komen ook om zelf te leren. Het samenwerken zal vaak na afronden van de groep nog door moeten gaan, om echt van de eetstoornis af te komen en af te blijven. Soms zijn er aanvullend nog andere behandeling nodig. Dat wordt met eenieder individueel afgestemd.
Praktisch:
17 dagen verspreid over acht maanden
Eerste week 4 volledige dagen, daarna telkens 2 dagen in een week, met steeds meer weken ertussen (waarbij jullie aan de slag kunnen met wat er geleerd is).
Van 0830 tot 1600, locatie de grote beek
Wegen onder begeleiding van diëtiste, in ondergoed, met partner (elke eerste sessie van de reeks)
Elke MGDB dag wordt er voorzien van een ontbijt, warme maaltijd in de middag en een tussendoortje aan het einde van de middag.