Inhoud programma

  • 9 jul
  • 349
POD symposium

09.30 uur Ontvangst en registratie (indeling workshops)

10.00 uur Opening en voorstellen dagvoorzitters, Kwok Wong en Martijn Kole

Kwok Wong
Kwok werkt als psychiater bij GGzE. Sinds 2017 is hij betrokken bij de implementatie van Peer-Supported Open Dialogue (POD). En vanaf 2020 werkt hij ook als trainer bij de POD-training in Nederland met mindfulness als aandachtsgebied.

Martijn Kole
Martijn is een van de mensen die Peer-Supported Open Dialogue in Nederland heeft geïntroduceerd. Vanuit het Blauwe Paard Netwerk is hij warm pleitbezorger van meer dialoog in de Nederlandse GGZ en samenleving. Daarmee is hij een van de gezichten van Open Dialogue in ons land. Als docent en supervisor is Martijn verbonden aan de Nederlandse en Engelse POD opleidingen en faciliteert hij netwerkgesprekken samen met collega's bij het Blauwe Paard Netwerk, waarbij hij ruimte maakt voor ervaringskennis.

10.10 – 10.50 uur Van transitie naar transformatie… durf jij? Karin Lorenz

Karin Lorenz
Karin is senior onderzoeker en promovenda bij GGzE en science practitioner bij Tranzo, Tilburg Universiteit op het gebied van sociale- en technologische innovaties in de ggz.

De ggz in beweging naar herstelondersteunende mensgerichte netwerkzorg: wat kunnen we leren van POD en onze ervaringen in de praktijk? De geestelijke gezondheidszorg (ggz) beweegt richting herstelondersteunende meer mensgerichte netwerkzorg. Verschillende ontwikkelingen stimuleren deze verandering en er zijn tal van initiatieven die hieraan bijdragen. Een van deze initiatieven is de Peer-Supported Open Dialogue (POD) benadering, die we als exemplarisch voorbeeld beschouwen van een veranderende ggz naar herstelondersteunende mensgerichte netwerkzorg. Het is een zorgpraktijk die - zoals we met elkaar beogen - ondersteuning biedt in het herstelproces van de cliënt: door het direct betrekken van iemands netwerk, het empoweren van de cliënt, het versterken van relaties en de samenwerking in het netwerk en door aan te sluiten bij het herstelproces. Deze presentatie gaat in vogelvlucht in op relevante takeaways van de ervaringen met POD-zorg in het licht van de vereiste veranderingen van de ggz… want is ‘alleen’ transitie wel voldoende?

10.50 – 11.20 uur Implementatie van Open Dialogue in NHS in Verenigd Koninkrijk: het verhaal van de ODESSI- studie. Russell Razzaque

Russell Razzaque
Professor Russell Razzaque is bijna 20 jaar psychiater. Hij is onder andere klinisch directeur voor Community Mental Health Transformation bij de National Health Service (NHS) in het Verenigd Koninkrijk.
Russell is ook een Open Dialogue trainer en een mindfulness leraar; persoonsgerichte zorg en therapeutische relaties hebben zijn interesse en hoe deze kunnen worden gecultiveerd en ingebed in de reguliere zorg. Russell vertelt het verhaal van de ODDESSI trial - het grootste onderzoek ter wereld naar Open Dialogue. Hij heeft de klinische leiding over deze multicentrische gerandomiseerde gecontroleerde studie naar de implementatie van OD in de NHS.

11.20 – 11.35 uur De praktijk van Open Dialoog in België. Dag van Wetter, stafmedewerker Psyche, Open Dialogue trainer/ supervisor

11.35 – 11.50 uur Praktijkvoorbeelden in het land

11.50 uur Gezamenlijke wandeling naar de kas voor lunch

12.00 – 13.00 uur Lunch in de kas

13.15 – 13.45 uur Open Dialoog met een netwerk door Kwok en Martijn

Looptijd 15 minuten

14.00 – 15.15 uur Workshop ronde 1 (1,2,3,4)

Looptijd 15 minuten

15.30 – 16.45 uur Workshop ronde 2 (1,2,3,4)

Looptijd 15 minuten

17.00 – 17.30 uur Plenaire afsluiting met fish bowl

Vanaf 17.30 uur Borrel

Trefwoorden