Denkbeelden - Portretten van de geest

  • 9 apr
  • 4
Portretten

GGzE in samenwerking met CKE presenteert DENKBEELDEN - Portretten van de geest.

In de aanloop naar het jaarlijkse zomerfestival GROTE BEEK POP gaan we aan de slag met het portretteren van onze binnenwerelden. Onder begeleiding van kunstenaars en met speciale ‘toolkits’ gaan we op bezoek bij scholen, ouderencentra, buurthuizen, werkplaatsen, dagbestedingsplekken, inlopen en noem maar op. Een dwarsdoorsnede van de bevolking in en rondom Eindhoven. Zij mogen allemaal hun binnenwereld in beeld brengen.

Achter onze gezichten gaan werelden schuil. Het zijn de werelden die je gewoonlijk niet ziet; ze gaan verborgen achter een glimlach, worden overstemd door gesproken zinnen, verhuld door onze maniertjes, ons fatsoen, ons verlangen om mee te draaien in een systeem. We dragen mooie kleren, doen ons haar goed. Ondertussen woedt er aan de binnenkant een storm, of heerst er juist doodse stilte; we zakken weg in paniek of we hebben meer energie dan we kwijtkunnen; we hebben dwanggedachten, geheimen, diepe liefde die niet gezien mag worden.

Wat als we die innerlijke werelden zichtbaar zouden maken? Wie ziet er dan nog het verschil tussen mensen van verschillende komaf of status? Waaraan zie je dan nog welke diagnose en indicatie iemand heeft? Zijn we zonder façade niet grotendeels allemaal hetzelfde?

TOOLKIT

De toolkit is een praktische constructie gevuld met papier, verf, stiften, lijm, etc. De portretten worden gemaakt onder begeleiding van een projectleider; hij of zij zal de vellen papier daarna verzamelen en digitaliseren. De opbrengst van deze sessies wordt getoond op GROTE BEEK POP en ingezet als aankleding van het festival.

DOEL

Met dit project willen we momenten creëren waarbij iedereen kan deelnemen aan een gezamenlijk en creatief moment. Verbinding, contact met je medemens en ergens aan kunnen bijdragen zijn belangrijk. Door een kunstzinnige opdracht te verwerken in dit project, activeren we de fantasie en creativiteit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit juist ingrediënten zijn voor een positieve beleving van je dagelijks leven. Het geeft invulling en een doel.

Met DENKBEELDEN willen we ook bijdragen aan de bewustwording van het feit dat psychische moeilijkheden niet beperkt blijven tot het terrein van GGzE. Eén op de vier mensen zegt het soms moeilijk te hebben. Het is tijd om die problematiek uit de taboesfeer te halen en zichtbaar te maken. Met dit project laten we zien, dat iedereen anders is van binnen, maar je tegelijkertijd er ook gewoon bij hoort.