Slaap coaching

  • 18 dec
  • 95
GGzE Online coaching

Last van slapeloosheid

Herken jij ook dat je al langere tijd meerdere nachten per week slecht slaapt? Het duurt lang voor je in slaap valt en/of als je eenmaal slaapt wordt je regelmatig wakker. Misschien heb je er ook last van dat je vroeg in de ochtend al wakker bent en niet meer verder kunt slapen. Dit heeft natuurlijk ook invloed op je functioneren overdag, bijvoorbeeld je concentratie, je geheugen en je energie, terwijl je die juist zo hard nodig hebt voor je behandeling bij GGzE. Misschien zijn deze slechte nachten binnenkort wel verleden tijd…

Behandeling

Binnen GGzE bieden we een slaapbehandeling, gebaseerd op elementen uit de cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i). De behandeling wordt gegeven door een slaapbehandelaar en loopt naast je gewone behandeling. Slaapbehandeling is kortdurend, gemiddeld 3-5 afspraken, gedurende een looptijd van een aantal weken. Als je slaapmedicatie gebruikt, proberen we deze (zover mogelijk) af te bouwen.

Praktisch

Het succes van deze behandeling is grotendeels afhankelijk van jouw inzet en motivatie, zo wordt er van je verwacht dat je voorafgaand aan en tijdens de looptijd van de behandeling elke ochtend invult op een slaapkalender hoe je nacht is geweest. Daarnaast is ook timing een belangrijk onderdeel. Denk jij dat deze behandeling iets voor jou is? Bespreek dit dan met je behandelaar. Die kan namelijk met je meedenken of enerzijds de behandeling passend is en anderzijds of het moment van behandeling goed is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hebben van een daginvulling en niet recent gestart zijn met bepaalde vormen van medicatie. Jouw behandelaar heeft een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten rondom timing.

Aanmelden voor slaapbehandeling?

Bespreek dit met je behandelaar. Als zowel inzet, als motivatie als timing kloppen wordt je gevraagd om gedurende twee weken een slaapkalender bij te houden. Deze slaapkalender wordt beoordeeld door een slaapbehandelaar, zo kunnen we nagaan of deze behandeling wel echt bij jou past en je gaat helpen om beter te slapen.

Trefwoorden