Neuropsychologisch onderzoek bij cliënten met een eerste psychose: screening, onderzoek en terugkoppeling van resultaten

  • jul 2023
  • 279
Medisch Psychiatrisch

Officiële titel: Neuropsychological assessment in patients with first episode psychosis: screening, assessment and feedback of results.

Neuropsychologisch onderzoek bij cliënten met een eerste psychose: screening, onderzoek en terugkoppeling van resultaten.

START DATUM ONDERZOEK: 2022

DOELSTELLING
Dit onderzoek bestaat uit twee exploratieve studies die gericht zijn op het vergroten van inzicht op het gebied van neuropsychologische screening en onderzoek bij cliënten met een eerste psychose.

AANPAK
De voorspellende waarde van een cognitieve screeningstool (MoCA) op de uitkomsten van neuropsychologisch onderzoek wordt onderzocht op basis van neuropsychologisch testresultaten bij cliënten van VIBE.

Daarnaast wordt een pilotstudie uitgevoerd naar de wijze waarop neuropsychologische feedback wordt gegeven en de ervaringen en het begrip van deze feedback door cliënten. Hiervoor vullen cliënten direct na het feedback gesprek en een week later een vragenlijst in. Ook vindt een kort semigestructureerd interview plaats.

VERRICHTER: GGzE

BETROKKENEN
Ingrid van der Heijden, klinisch neuropsycholoog in opleiding, GGzE, uitvoerend onderzoeker
Susanne Valentijn, klinisch neuropsycholoog, Praktijk V
Karin van den Berg, klinisch psycholoog, Praktijk V
Angelique Gruters, GZ-psycholoog, Catharina Ziekenhuis
Claudia Simons, senior wetenschappelijk medewerker, GGzE
Prof. dr. Machteld Marcelis, Psychiater & Hoogleraar GGzE & MUMC

Voor meer informatie over dit onderzoek kan contact opgenomen worden met Ingrid van der Heijden.