Behandelaanbod
Op de afdeling werken we vraaggericht binnen een concreet behandelaanbod. We streven ernaar om maatwerk te leveren binnen de mogelijkheden van de afdeling. Dit houdt in dat de behandelstaf met de cliënt samen kijkt wat zijn of haar leerdoelen zijn en op welke manier met welke ondersteuning de cliënt daaraan kan werken in zijn of haar behandeling. De behandelduur bedraagt maximaal 6 maanden.
Het behandelaanbod bestaat uit verschillende onderdelen zoals een dagprogramma op de afdeling, gesprekken met agogisch of verpleegkundig begeleiders, behandelaren, therapeuten, psychologen en ervaringsdeskundigen, Ehealthmodules op Minddistrict en (klassikale) cursussen. Ook kunnen cliënten op de afdeling met de begeleiding in de mediatheek werken aan leerdoelen. Hieronder worden een aantal onderdelen uit het behandelaanbod uitgelicht.
Mediatheek
Op de afdeling is er een mediatheek. Deze mediatheek is ingericht aan de hand van de vier levensgebieden. Bij elk levensgebied horen materialen die ontwikkeld en gekocht zijn die agogen en verpleegkundigen in hun begeleiding van cliënten op de afdeling kunnen inzetten. Deze materialen en levensgebieden vormen de mediatheek. Zo bevat de mediatheek voorbeelden van signaleringsplannen, een verzwaringsdeken, babbelkaartjes, Brainblocks, spiegel jezelf spel en boeken over autisme.
Brainblocks
Brainblocks is een hulpmiddel wat kan worden gebruikt bij cliënten om door middel van reflectie meer inzicht te krijgen in eigen gevoelens en gedachten en die van anderen. Dit is een doos gevuld met verschillende materialen waaronder een afbeelding van een hoofd, blokken, cilinders, bruggen en ballen in verschillende kleuren, een sheet en een filter. Met deze materialen wordt de manier van denken van de cliënt visueel gemaakt. Dit hulpmiddel is deel van de mediatheek en wordt aangeboden door een verpleegkundig begeleider of door een agogische begeleider.
De cursus Ik en autisme
In deze cursus wordt er gekeken naar wat een autismespectrumstoornis is. Welke onderdelen erbij kunnen horen zijn; prikkelverwerking, betekenis geven, emoties en communicatie. Het doel is dat deelnemers inzicht krijgen in hoe autisme bij zichzelf werkt en om dit beter te leren begrijpen. De deelnemer krijgt vanuit de cursus opdrachten om aan te werken. Op de afdeling wordt deze cursus aangeboden door agogische begeleiders.
Minddistrict
Minddistrict is een online platform waarin ehealthmodules worden aangeboden. De modules bestaan uit verschillende categorieën en onderwerpen. Deze worden in een behandeling ingezet zodat cliënten ook op deze wijze met hun behandeldoelen aan de slag kunnen. Er wordt maatwerk geboden als het gaat om welke modules voor welke cliënt passend zijn. Voorbeelden van modules die op maat worden aangeboden zijn onder andere slaaphygiëne, sociale contacten, omgaan met angst en spanning. Voorafgaande aan een opname zijn er een aantal modules die standaard open worden gezet die de cliënt informeert over de afdeling en wat hij of zij van de behandeling mag verwachten.
Gesprekken behandelaren
Op de afdeling is een psychiater en een klinisch psycholoog werkzaam. Zij bekleden de rol van regiebehandelaar. Iedere cliënt krijgt een regiebehandelaar toegewezen die samen met de cliënt en met de zaakwaarnemer de behandeling uitzet. Eens in de zo veel tijd zal de cliënt een gesprek hebben met zijn of haar regiebehandelaar. De regiebehandelaar sluit daarnaast aan bij de zorgplanbesprekingen die eens in de 6 weken plaats zullen vinden om de voortgang van de behandeling te bespreken. In de behandeling kunnen andere disciplines ingeroepen worden zoals klinische of GZ-psychologen, casemanagers, verpleegkundig specialisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en systeemtherapeuten.
Signaleringsplan
In de Kliniek wordt er gewerkt met signaleringsplannen. Signaleringsplannen hebben als doel om voor zowel hulpverleners als voor cliënten beter in kaart te brengen hoe de cliënt er dagelijks bij zit en welke acties er mogelijk nodig zijn om uit te zetten. Door het gebruik van een signaleringsplan kan jij als cliënt leren hulp te vragen voordat je uit balans raakt. Kortom: het signaleringsplan dient ervoor te zorgen dat een psychische crisis in de toekomst zoveel mogelijk wordt voorkomen. Er wordt samen met de cliënt gezocht, bij het opstellen van een signaleringsplan, wat de beste manier is zodat dit de cliënt aanspreekt en dat het daardoor ook een eigen plan wordt.
Het signaleringsplan bestaat uit twee delen:
1. Een beschrijving van vroege voortekenen van oplopende spanningen.
2. Een actieplan. Dit is een beschrijving van wat jijzelf of wat een ander het beste kan doen wanneer er een terugval dreigt.
Naastenbijeenkomsten
We zien graag dat het netwerk van de cliënt nauw betrokken is, zodat de implementatie van een behandeling die gegeven wordt in Kliniek Autisme breed gedragen wordt in het leven van de cliënt.
Ervaringsdeskundigen
In het begeleidingsteam op de kliniek is een ervaringsdeskundige in dienst. Zij kan cliënten ondersteunen vanuit haar ervaringsdeskundigheid.
Dagbestedingsaanbod de Kleine Beek
Op het terrein zijn verschillende plaatsen waar je dagbesteding kunt doen. Zo is er bijvoorbeeld een grote tuin, een boerderij, de Paardenhoeve en is er de mogelijkheid tot bijvoorbeeld bloemschikken, boekbinderij en grafisch ontwerpen. Als je meer informatie wil over wat er allemaal aan dagbesteding te doen is, kun je dat hier bekijken.
Dagprogramma van Kliniek Autisme
Op de afdeling is er een dagprogramma, waar cliënten aan deel kunnen nemen. Deelname zal vanuit de begeleiding worden gestimuleerd, omdat het dagprogramma bijdraagt aan het bevorderen van een structuur in de dag, leren van en met elkaar rondom de persoonlijke doelen van cliënten, stimuleert het aangaan van sociale contacten en de uitdagingen die dit voor onze cliënten met zich meebrengt. Hierbij kun je denken aan dagopening en dagsluiting, wandeling en koken.