De werkwijze van Kliniek Autisme
Binnen Kliniek Autisme wordt er gewerkt met het Willem Kleine Schaars model (WKS-model). Het uitgangspunt van het WKS-model is dat elk mens mogelijkheden heeft en de regie heeft over zijn/haar eigen leven. Zelfbepaling is hierbij het centrale begrip. Het WKS-model helpt bij de zoektocht naar zelfregie.
Volgens dit model zijn er drie typen begeleiders:
Alle cliënten krijgen binnen dit model een zaakwaarnemer en een procesbegeleider toegedeeld, de overige teamleden hebben de rol als ondersteuner.
Zaakwaarnemer: Elke cliënt krijgt een zaakwaarnemer. Deze is samen met de regiebehandelaar verantwoordelijk voor de regie en het overzicht in de dagelijkse ondersteuning van de cliënt. De zaakwaarnemer houdt de behandeling/het proces van de cliënt op de afdeling in de gaten.
Procesbegeleider: Elke cliënt mag een procesbegeleider zelf kiezen. Deze is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de communicatie tussen cliënt en zaakwaarnemer. De procesbegeleider draagt er zorg voor dat hij/zij zo neutraal mogelijk werkt en dus zijn of haar mening niet uit.
De ondersteuners: De rest van het team’ is verantwoordelijk voor het signaleren, rapporteren en het bieden van hulp aan de cliënt bij de dagelijkse ondersteuning.
De afdeling heeft een groepszaakwaarnemer en een groepsprocesbegeleider. De groepszaakwaarnemer is een zaakwaarnemer voor de gehele groep en de groepsprocesbegeleider is een procesbegeleider voor de gehele groep. Bij hen kun je terecht voor zaken die betrekking hebben op de gehele groep.