In 25 jaar tijd kan er veel veranderen. Sterker nog, dat is een goed teken. Want het betekent dat je tot nieuwe inzichten komt en jezelf blijft vernieuwen. Ook bij De Catamaran zijn er in al die jaren zaken veranderd. Wat er precies anders is? 5 voorbeelden:
-
De cliënt heeft meer inspraak
In de beginjaren werd er vaak strikter vastgehouden aan een bepaald dagritme en behandelplan. Cliënten werden geacht te doen wat hen verteld werd. Dat is nu wel anders volgens teamleider Sandy van Gruijthuijsen. ‘Cliënten hebben veel meer inspraak, er wordt meer verantwoordelijkheid van hen gevraagd in het zelf meedenken over hun doelen.’
-
Focus op pedagogische hulpverlening
In de beginjaren lag de nadruk op zorg. Er werkten in die tijd meer verpleegkundigen en de nadruk lag op verpleegplannen. Ook werd er vaker medicatie voorgeschreven. Dat hangt ook samen met de cliënten die toen bij De Catamaran verbleven. Psychiatrische problematiek in engere zin lag toen meer op de voorgrond. Vandaag de dag ligt het zwaartepunt vaker op gedragsproblematiek.
-
Aandacht voor behandelen
Een andere verschuiving die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, is die van beveiligen naar behandelen. Er is nu veel meer aandacht voor de vraag waar gedrag vandaan komt. In die prille beginjaren lag de focus meer op het reageren op gedrag. ‘We zijn wat dat betreft inhoudelijk doorontwikkeld en gebruiken minder dwang en drang’, vertelt Sandy.
-
Individueel behandelplan
De huidige cliënten krijgen een op hun problematiek en persoonlijkheid toegespitst behandelplan. De tijd dat je vooral groepsactiviteiten ondernam, is dan ook voorbij. Je mág nu deelnemen aan activiteiten, maar het hoeft niet. Waar voorheen meer sprake was van een groepsbenadering, wordt nu sterker gekeken naar het individu.
-
Meer ruimte
Vroeger waren de cliënten meer gebonden aan De Catamaran. De gemiddelde behandelduur lag hoger en er werd minder snel uitgebreid in mogelijkheden buiten het terrein. Tegenwoordig kunnen jongeren vrij snel meer vrijheden krijgen. Bijvoorbeeld om naar school te gaan of zelf boodschappen te doen. Het doel? Vanaf de start meer gericht bezig zijn met een terugkeer in de maatschappij.