Groepstherapie

  • okt 2021
  • 458
Kind en Jeugd: team 10-18

Ondanks dat veel jongeren in eerste instantie aangeven niet in een groep te willen, weten we dat groepstherapie heel helpend kan zijn. Niemand begrijpt je zo goed als andere jongeren die dezelfde ervaringen hebben, die ook worstelen met gevoelens en soms overspoeld raken. Het delen van deze ervaringen helpt om je niet zo alleen/raar te voelen. En dát helpt dan weer om je beter te kunnen voelen.

We bieden verschillende behandelvormen in groepsverband aan:

  • KOPP-groep
    Als (één van je) ouder(s) soms niet lekker in z’n vel zit, vaak verward of gespannen is en/of kampt met een alcoholprobleem heeft dat voor jou als kind vaak veel consequenties die moeilijk zijn om met anderen te delen. Anderen begrijpen dit vaak moeilijk en vaak is de schaamte ook groot. Wat zullen anderen zeggen ze weten wat er zich bij jou thuis soms af speelt? Binnen de KOPP groep praat je met andere jongeren met een zelfde soort ervaring, aan de hand van allerlei thema’s, met elkaar.

  • Werken aan je zelfbeeld, COMET (Competitive Memory Training).
    Dit is een cognitief-gedragstherapeutische behandelmethode die helpt om je zelfbeeld te verbeteren. Als je veel hardnekkige negatieve gedachten over jezelf hebt kan het helpend zijn om deze training te volgen. Hierbij werk je aan positief denken en positieve gevoelens oproepen. I.p.v. uitzoeken hoe het komt dat je deze negatieve gedachten hebt, gaan we je helpen om maar aandacht te vestigen op positieve herinneringen en gebeurtenissen.

  • Grip op Emoties
    Emoties kunnen je overvallen als ‘duveltjes die uit doosjes springen’. Het ene moment voel je je nog rustig, het volgende moment ben je in alle staten. Herken je dit gevoel? In dat geval kan de training ‘Grip op je emoties’ iets voor je zijn. Dit is een behandeling waarin je leert om meer grip te krijgen op je emoties, zodat je er niet meer zo vaak door overvallen of overspoeld raakt.

  • Doorlopende Therapiegroep
    Een wekelijkse therapiegroep waarbij meerdere facetten van je leven aan bod komen, waarbij we je gedachten onderzoeken en uit gaan dagen en handvaten aanleren om ervoor te zorgen dat je meer grip op je leven krijgt. Onderwerpen als omgaan met angst, herkennen en beheersen van emoties, verminderen van somberheid, ontspanning en dagritme komen aan bod. De groep fungeert hierbij als spiegel. Soms zie je patronen makkelijker bij een ander en roept dit herkenning op. Op die manier werk je, door ervaringen bij anderen te zien, aan jezelf.