In individuele behandeling heb je bij ons regelmatig gesprekken met je behandelaar waarin je praat over de klachten die je hebt, de problemen die je ervaart en samen onderzoekt waar deze vandaan komen. We praten over de problemen en oefenen om anders te denken of te doen. We zien elkaar regelmatig waardoor we snel vorderingen kunnen maken en we betrekken andere belangrijke personen uit jouw omgeving ook bij de behandeling. Daarvoor vragen we jou en je ouders natuurlijk altijd eerst om toestemming.
Groepsbehandelingen of online hulp kunnen we combineren met individuele therapie.
Soms zijn medicijnen nodig als ondersteuning van de behandeling, hiervoor wordt dan een Kinderpsychiater betrokken.
Voorbeelden individuele therapie
- Cognitieve (gedrags)therapie (CGT)
We werken samen aan het veranderen van (negatieve) gedachtes en gevoelens. Zo leren we je bijvoorbeeld met je angst om te gaan. Ben je vaak somber? Dan onderzoeken we welke gedachten zorgen voor die somberheid en oefenen we anders met die (soms hardnekkige) gedachten om te gaan waardoor ze in sterkte af zullen nemen.
- Psycho-educatie
Weten wat een stoornis is, wat de bijbehorende beperkingen en mogelijkheden zijn, wordt ook wel psycho-educatie genoemd. Psycho-educatie helpt en leert jou, maar ook de ouders, om te gaan met het probleem. Hierdoor kun je je eigen gedrag/gedachten/gevoel meer plaatsen en dit zorgt er voor dat je er minder van schrikt en/of jezelf minder ‘raar’ kunt vinden. Pas als je je bewust bent van wat er gebeurd bij je kun je het ook bij gaat sturen en zo krijg je steeds meer controle (terug).
- EMDR
Een ander voorbeeld van individuele therapie is EMDR dat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een methode om herinneringen aan traumatische ervaringen te verwerken. Wanneer je last blijft houden van de gevolgen van een heftige gebeurtenis zoals veel pesten of geweld, passen we EMDR toe.
- Attachment Based Family Therapy (ABFT)
Dit is een behandeling gebaseerd op inzichten uit de gehechtheidstheorie. Volgens deze theorie lopen kinderen en jongeren veel gevaar om depressieve problemen te ontwikkelen als er veel stress is in hun leven (op school, met vrienden, thuis) en ze het gevoel hebben dat ze daarover niet bij hun ouders (of andere borgfiguren) terecht kunnen. Die problemen kunnen zo groot en uitzichtloos worden, dat chronische depressie of gedachten aan zelfmoord op de loer liggen. Als we deze therapievorm kiezen samen dan gaan we aan de slag met het hele gezin om je te helpen met vertrouwen je problemen te delen met je ouders en om je ouders te helpen jou zo te ondersteunen dat je je begrepen en gehoord voelt. Hierdoor worden de banden in je gezin sterker en krijgt de stress minder kans om een overwicht te krijgen op jou.
- Schematherapie
Door het meemaken en het zien van gebeurtenissen bouwen mensen ervaringen op. Die ervaringen vormen schema’s: patronen van gedachten, gevoelens en gedragingen. Ze zijn vaak in de vroege kindertijd gevormd. Een schema is als het ware de bril waarmee mensen naar de wereld om zich heen en naar zichzelf kijken. Door negatieve ervaringen – bijvoorbeeld in de steek gelaten zijn, mishandeld of gepest zijn, kunnen verkeerde schema’s ontstaan en negatieve patronen zich steeds weer herhalen. Negatieve schema’s zijn hardnekkig en lopen als een rode draad door iemands leven. En hoewel ze vaak niet kloppen, voelen ze wel vertrouwd.
D.m.v. schematherapie brengen we samen in kaart wat de oorzaak is van jouw schema’s en het leren we je om er anders mee om te gaan. Zodat negatieve schema’s minder invloed op je leven hebben en er meer ruimte ontstaat voor positieve ervaringen en een betere zelfontwikkeling.