Breinpad als onderdeel van het ‘Masterplan Landgoed De Grote Beek’

  • mei 2021
  • 1070
Jaarverslag 2020

Een natuurwandeling op het prachtige Landgoed De Grote Beek, langs gebouwen, bos, kunst en natuur. Een pad wat de komende jaren steeds meer zichtbare kenmerken aan beleven gaat krijgen. Een mooi vormend samenspel van belevingsplekken door cliënten, de community Eindhoven en kunst in de natuur; het Breinpad!

Het vormgeven van het Breinpad is een van de eerste uitvoerende projecten dat onderdeel is van het 'Masterplan Landgoed De Grote Beek'.

Masterplan Landgoed De Grote Beek

Voor het Landgoed is een masterplan gemaakt, dat voortborduurt op het masterplan dat tien jaar geleden is gemaakt en uitgaat van drie zorglandschappen: gesloten, besloten en open. Kernwaarden voor toekomstige ontwikkelingen op het Landgoed zijn een gezonde en helende omgeving voor cliënt, medewerker en bezoeker, de best mogelijke zorg en ruimte voor verbinding en betrokkenheid (meerjarenbeleidsplan 2019 - 2022)

Een helende werking

In herstelervaringen wordt het steeds duidelijker dat natuur, buiten, beleven, geuren en natuurlijke geluiden een helende werking hebben. Planetree als gastvrijheidsconcept omarmt dit en noemt dit het belang van de helende omgeving. GGzE streeft er naar in haar gebouwen, in de wijze van ontvangst, in bejegening maar ook de buitenomgeving die helende principes uit te werken en langdurig te borgen.

In 2018 zijn we begonnen met het uitwerken van het idee van een Breinpad, een grotendeels al bestaand traject over het landgoed. In het Breinpad wordt door behouden en versterking van de natuurwaarde en door het plaatsen van kunstobjecten en relicten, zogenoemde ‘breinpunten’ meer dan gemiddeld ruimte gemaakt voor beleven. Breinpunten zijn bijvoorbeeld zit – uitkijkplekken en een labyrint.

Samenwerken

Voor de aanleg en onderhoud werken we samen met zoveel mogelijk gebruikers van het Breinpad; cliënten, naasten, medewerkers en vrijwilligers. Zo hebben cliënten, vrijwilligers en medewerkers van ASML in mei 2019 de eerste Breinpad-brug gebouwd.

Dit doen we bijvoorbeeld in samenwerking met de organisatie Samen voor Eindhoven, een initiatief waarin medewerkers van een bedrijf een dag per jaar kennis beschikbaar stellen of de handen uit de mouwen steken voor een maatschappelijke organisatie in Eindhoven.

Meer momenten van samenwerkingen voor de uitbreidingen van het Breinpad staan voor dit najaar gepland met onder andere Philips en ASML.

Aanduiding

Voor de aanduiding van het pad heeft Roland Heeren een ontwerp gemaakt naar idee van Peter Gielen. Het beeldmerk zal straks op houten palen langs het Breinpad te zien zijn.

Meten van verbeterde beleving en biodiversiteit

Ook zijn we opzoek naar mensen die aan de hand van een app ons willen helpen bij het meten van een verbeterende beleving en biodiversiteit op het langoed. Wil jij ons helpen? Laat het weten via een mail aan rob.lammers@ggze.nl