Vaccinatie AstraZeneca stopt in afwachting van verdere stappen

  • apr 2021
  • 330
Coronavaccinatie

Op 8 april is bepaald dat mensen onder de 60 jaar niet meer het coronavaccin krijgen van AstraZeneca. Om gezondheidsrisico's te voorkomen wil de overheid dat deze groep een ander vaccin krijgt. Dat heeft ook gevolgen voor vaccinaties door GGzE.

GGzE volgt het advies van de Nederlandse ggz om nu helemaal te stoppen met het vaccineren van medewerkers en cliënten met AstraZeneca. De inzet van de Nederlandse ggz is de medewerkers werkzaam binnen de sector te vaccineren met een vaccin dat geschikt is voor alle leeftijdsgroepen.

Met de kennis van nu verwachten we binnenkort duidelijkheid te kunnen geven wat de gevolgen zijn voor medewerkers en cliënten die al een eerste vaccinatie met AstraZeneca hebben ontvangen. Zoals het er nu naar uitziet kunnen zij gewoon ook de 2e prik Astrazeneca ontvangen.

AstraZeneca en Moderna

Binnen GGzE worden twee verschillende vaccins ingezet. De keuze voor het soort vaccin waarmee je wordt gevaccineerd was tot op heden afhankelijk van je leeftijd. Het Moderna-vaccin wordt door GGzE verstrekt aan cliënten en medewerkers ouder dan 64 jaar. Het is niet mogelijk om zelf een keuze te maken tussen de beide vaccins.
Voor geprioriteerde cliënten en medewerkers die eerder al met Moderna zijn gevaccineerd verandert er niets. Zij zullen op vrijdag 9 april worden uitgenodigd voor de tweede vaccinatieronde met Moderna op donderdag 15 april.

Vaccinaties door GGzE

Zoals je kunt lezen zijn vaccinaties door GGzE bedoeld voor ‘geprioriteerde cliënten en zorgmedewerkers’. Dat zijn klinische cliënten en klinische zorgmedewerkers met direct cliëntcontact en medewerkers van de crisisdienst. De andere zorgprofessionals worden in de groep ‘overige zorgmedewerkers’ meegenomen. Deze keuze is gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wij houden je op de hoogte!

Trefwoorden