Vragen en antwoorden corona-vaccinatie

  • mrt 2021
  • 604
Coronavaccinatie

Vaccineren is vrijwillig. Geldt dit ook voor cliënten?

Ja, de vaccinatie is vrijwillig. Dat betekent dat de vrije keuze van cliënten om zich al dan niet te laten vaccineren niet mag/kan worden beperkt.

Ben je verplicht je te laten vaccineren?

Nee, er bestaat geen juridische plicht om je te vaccineren. Wel raden we het aan om te doen.

We weten dat de vaccinatiebereidheid bij cliënten erg groot is. Daar zijn we ook blij mee. Niettemin willen en mogen wij niemand tot vaccinatie verplichten.

Zijn mondkapjes nog nodig als je gevaccineerd bent?

Het gebruik van mondkapjes blijft vooralsnog nodig. GGzE treft nog steeds voldoende maatregelen en voorzieningen ter voorkoming of beperking van de kans op besmetting met COVID-19. De zorgmedewerkers zullen, zolang niet helder is dat met het vaccin besmetting van anderen wordt voorkomen, nog steeds, volgens de richtlijn(en) van het RIVM, met beschermingsmiddelen moeten werken.

Mag een instelling registreren of een cliënt zich heeft laten vaccineren?

We registreren voor cliënten ook in Medimo of ze zich gevaccineerd hebben. Dit is van belang om de lichamelijke gezondheid van cliënten goed te kunnen monitoren. Ook vragen we aan cliënten of bij de vaccinatie we de vaccinatiegegevens mogen doorgeven aan het RIVM. Het RIVM gebruikt de gegevens voor monitoring van de vaccinatiegraad, bijwerkingen en de effectiviteit van vaccinatie in de samenleving.

Moet iemand die gevaccineerd is en in nauw contact is geweest met iemand die corona heeft in quarantaine?

Ja, ook iemand die gevaccineerd is moet in quarantaine en zich na vijf dagen laten testen als diegene in contact is geweest met een persoon met corona. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin werkt. Daarom moeten gevaccineerde personen gewoon in quarantaine als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van een persoon met corona. Als er meer bekend is over de effectiviteit van de vaccins, wordt het quarantainebeleid mogelijk aangepast.

Moet iemand die gevaccineerd is bij klachten in quarantaine en zich laten testen op corona?

Ja, ook iemand die gevaccineerd is moet in quarantaine en zich laten testen als diegene klachten heeft die passen bij corona. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin werkt. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat je in quarantaine gaat en je laat testen bij klachten die bij corona passen.

Kan iemand die gevaccineerd is toch iemand anders besmetten?

Vaccinatie beschermt tegen ziekte door corona. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Vooralsnog is een vaccinatie geen vrijbrief om de anderhalvemeter-afstand vaarwel te zeggen of om geen beschermende middelen te gebruiken.

Hoe kan het dat het vaccin zo snel is ontwikkeld?

Het is een misvatting dat dit vaccin in 11 maanden from scratch ontwikkeld is. Het COVID-19-virus lijkt erg veel op het SARS-coronavirus dat in 2002-2003 voor veel problemen zorgde. Het lijkt ook veel op het MERS-virus dat sinds 2012 vooral in het Midden-Oosten woekert. Beide epidemieën waren aanleiding voor heel veel onderzoek naar menselijke afweer tegen dit soort virussen.

Als je al corona hebt gehad, is vaccinatie dan nog nodig?

Ja. Het kan zijn dat je immuun bent door een eerdere besmetting met het virus. We weten alleen niet hoelang je immuun bent en hoe groot die immuniteit is. Hierom is het advies om je toch te laten vaccineren. Er lopen nu onderzoeken of je 1 of 2 vaccinaties moet gaan krijgen als je al een besmetting gehad hebt. We houden de laatste stand van zaken hierover in de gaten.

Wat doe je als je bang bent voor naalden?

Volgens psycholoog Jan van den Berg, hoofdbehandelaar bij angst- en traumacentrum IPZO, zijn deze dingen belangrijk:

  • Zorg dat je genoeg gegeten hebt
  • Zorg dat je genoeg gedronken hebt
  • Probeer een beetje uitgerust te zijn
  • Bespreek je prikangst, zet het eventueel op papier zodat de prikker er rekening mee kan houden
  • Probeer, eventueel na afloop, te gaan zitten of liggen om flauwvallen te voorkomen
  • Zorg voor afleiding; bijvoorbeeld door een verpleegster die tegen je praat, of door zelf een tikje op je eigen hand te geven, op het moment dat de prik gezet wordt.

Daarnaast is het voor sommige mensen prettig om mee te kijken als ze een prik krijgen. Op die manier houd je een bepaalde controle.

Hoe effectief is het AstraZeneca vaccin?

Het onderzoek vond plaats onder bijna 24.000 deelnemers van 18 jaar en ouder. Daaruit is gebleken dat de werkzaamheid van het vaccin 60% is. Dit betekent dat als er zonder vaccinatie 100 mensen ziek zouden zijn, er met dit vaccin nog maar 40 ziek worden.

Kijk het filmpje van het RIVM over het AstraZeneca vaccin >

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn een milde tot matige pijn op de plaats van de injectie en vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. Vooral na de eerste dosis worden milde of matig ernstige bijwerkingen gemeld. Na de tweede dosis zijn de bijwerkingen milder en komen minder vaak voor. De meeste bijwerkingen zijn binnen enkele dagen verdwenen. Als pijn of koorts toch heftig is, kan hiervoor paracetamol worden ingenomen. De volgende klachten komen vaak voor:

  • gevoeligheid van de injectieplaats (± 65%)
  • matige pijn op de injectieplaats (± 55%)
  • vermoeidheid (± 53%)
  • hoofdpijn (± 53%)
  • spierpijn (±45%)
  • malaise (± 45%)
  • koorts (± 8%).

Heeft het AstraZeneca vaccin invloed op de zwangerschap of vruchtbaarheid?

Of de vaccins gevaarlijk zijn als je zwanger bent, is nog niet bekend, omdat het nog niet onderzocht is. Daarom wordt zwangere vrouwen geadviseerd zich nog niet te laten vaccineren. Bij een IVF traject wordt geadviseerd te overleggen over vaccinatie met je behandelend arts. Een zwangerschapswens is geen contra-indicatie voor vaccinatie.

Meer vragen en antwoorden?

Kijk op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord