Vaak bestaat je behandeling uit verschillende vormen van hulp, waarvan medicamenteuze behandeling een onderdeel is. Medicatie kan helpen om klachten te verminderen en je een steuntje in de rug te geven. Als je je rustiger voelt en minder klachten ervaart, houd je meer energie over om je problemen aan te pakken.
Minder klachten, meer effect
Psychische klachten zijn niet altijd 100 procent te genezen, maar je kunt wél leren om er anders mee om te gaan waardoor je er minder last van hebt. Vaak is medicatie een onderdeel van de behandeling. Dit noemen we ook wel farmacotherapie. Dankzij medicijnen kunnen sommige klachten verminderen en soms zelfs verdwijnen. Ook kan medicatie ervoor zorgen dat je behandeling meer effect heeft.
Deskundige begeleiding
Of we wel of niet kiezen voor medicatie, bespreken we met jou. Komen we samen tot de conclusie dat medicatie jou kan helpen, dan zoeken we naar een dosering die zo min mogelijk bijwerkingen geeft. Wil je de medicatie afbouwen? Dan begeleiden we je daarbij.
Medicijnen worden altijd voorgeschreven door je psychiater.
Soms worden medicijnen niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Degene die jouw medicatie voorschrijft kan je hier meer over vertellen.
Contactpersoon: vraag via je casemanager, een consult bij de psychiater aan.
***
Tijdens gesprekken ga je met een hulpverlener de diepte in. Bijvoorbeeld om te achterhalen waar je klachten vandaan komen en hoe je ze kunt verminderen of oplossen. De afspraak om in individuele gesprekken aan de slag te gaan, maak je altijd in overleg met je behandelaar.
Klankbord
Een individuele therapie kan je verder helpen als je een klankbord zoekt voor je gevoelens en onzekerheden. De hulpverlener helpt je om gedachten en gevoelens te benoemen en te ordenen. Je leert wat goed gaat en waar je nog hulp bij nodig hebt. De hulpverlener biedt je een luisterend oor, en een objectief klankbord.
Stappenplan
In 1-op-1 gesprekken krijg je vaak opdrachten om mee aan de slag te gaan. Zo werk je stap voor stap aan je herstel of aan het verminderen van je klachten. Soms kiezen we ook voor een creatieve invulling, zoals spel.
Verlies- en Rouwcoaching
Meer lezen:
Contactpersonen: René Vroegh
***